fbpx

U Hrvatskoj je 206 oboljelih, u gradske autobuse će moći samo oni s propusnicama

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti. U Hrvatskoj ima 206 oboljelih od koronavirusa, odnosno 78 više nego jučer.

Testirano je 2100 bolesnika.

“U Hrvatskoj imamo 206 oboljelih, što je 49 više od jutros. A u 24 sata 78 više oboljelih”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Ušli smo u fazu kad se povećao broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu, to ukazuje da smo u fazi uzlazne putanje epidemijske krivulje, što se može zaustaviti jedino poštivanjem preporuka Stožera civilne zaštite”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Upozorio je da se neki građani ne pridržavaju preporuka i uputa za samoizolaciju, te da ima i onih koji ne poštuju preporuke okupljanja na javnim mjestima.

To nije dobro i neće pomoći u suzbijanju epidemije, rekao je Beroš pozvavši ponovno sve građane da poštuju preporuke Stožera.

“Poželjno je boraviti vani, ali ne u bliskom kontaktu”, rekao je Beroš.

“U samoizolaciju moraju ići oni koji su kontakti oboljelih ili oni koji dolaze iz zemalja u kojima je zaraza”, rekao je Bernard Kaić.

“S vremenom će se možda pokazati da je u Hrvatskoj veliki rizik, zato je važno distancirati se od svih”, pojasnio je Kaić.

Beroš je rekao da je svima nama izolacija nešto s čim se nismo susretali. Zato ide nova uputa zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima hitne pomoći.

Nema novih pacijenata na respiratoru

Alemka Markotić je rekla da je dobra vijest da nema novih pacijenata na respiratoru, iako ima novih kandidata.

Još jednom je istaknula da se sve mjere opreza shvate ozbiljno jer ako se ne pridržavamo pravila dovodimo sve u opasnost. Zahvalila je svima koji pružaju pomoć i donatorima.

Capak je rekao kako u 24 sata imamo 78 novooboljelih, a to je dvije trećine od onoga što smo imali jučer.

“Krivulja je brzo krenula uzlaznom putanjom i koliko će ona biti strma ovisi o nama i našem ponašanju”, rekao je i zahvalio svim djelatnicima u zdravstvu i svim volonterima.

Samo oni s propusnicama će moći u gradske autobuse

Božinović je rekao kako se odluke o međugradskom prometu već primjenjuju.

“Što se tiče javnog gradskog prometa, mi smo donijeli odluku da se privremeno obustavi tramvaji, a autobusi će se dezinficirati. Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni da život normalno funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom”, rekao je Božinović.

“Danas su inspektori zatvorili osam ili šest kafića. To je nečuveno”, rekao je Božinović.

Napomenuo je da policija uporabljuje ovlasti koje ima te da udaljava ljude s javnih površina.

“To rade megafonom, zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj, policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna”, rekao je Božinović.

Na jednom otoku je građanin napao policajca

“Imamo primjer s jednog otoka da je građanin napao policajca, e to nećemo dopustiti”, rekao je Božinović.

“Svi moraju shvatiti da ovo nije redovan način života”, dodao je.

“Dat ćemo upute za ponašanje građana u zatvorenim prostorima”, rekao je Božinović.

“Koristit ćemo i usluge teleoperatera kako bi svima dolazile poruke kako se ponašati u raznim situacijama, i danas je bilo neodgovornih koji su širili panične poruke putem društvenih mreža. S takvima ćemo se obračunati, uhvatit ćemo ih”, rekao je Božinović.

“Imamo više stotina ljudi koji su kršili samoizolaciju i oni će biti kažnjeni”, rekao je Božinović i još jednom pozvao građane da slijede sve upute – a to je higijena i ostanak kod kuće.

Izlazak na zrak ne smije biti druženje

“Izlazak na zrak ne smije biti druženje i razgovori, toga neće biti dok traju mjere”, rekao je Božinović.

“U bolnicu Sestre milosrdnice je primljen pacijent s traumom, nakon što je došao na odjel se saznalo da je on kontakt oboljele osobe. Napravljen mu je test i pozitivan je. Odlučit ćemo tko može ostati raditi u bolnici, a tko će kući”, pojasnio je Capak o stanju u bolnici Sestre milosrdnice.

Najteži pacijenti će biti u KB Dubrava, a oni koji nisu teško će biti u Areni, pojasnio je Beroš.