fbpx

U ZADARSKOJ ŽUPANIJI UKUPNO ŠEST ZARAŽENIH Jedan ima teže simptome, dobio je i upalu pluća

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod još dvije osobe u Zadarskoj županiji, u kojoj je sada ukupno šestero zaraženih, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković.

Zadarski epidemiolog Alan Medić izjavio je da je riječ o dvojici starijih muškaraca od kojih je jedan bio u kontaktu s djevojkom koja je prva zaražena u županiji, a drugi sa zaraženim osobama u Zračnoj luci Dubrovnik, “gdje je broj zaraženih iznimno povećan”.

Medić je kazao da je svim osobama koje su bile u kontaktu s ovim zaraženim muškarcima određena samoizolacija.

U zadarskoj Općoj bolnici je hospitalizirano pet zaraženih osoba, a jedan pacijent ima teže simptome bolesti, odnosno upalu pluća s izraženim respiratornim simptomima, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

U Zadru je u ponedjeljak uzeto 18 uzoraka za testiranje, a većina ljudi bila je u kontaktu s liječnicom koja se zarazila jer je kao specijalizantica na pedijatriji zagrebačkog KBC-a bila u kontaktu sa zaraženim kolegom.

U samoizolaciji je više od 600 osoba, a 161 osobi ukinute su propisane mjere samoizolacije, no epidemiolog Medić pozvao ih je na pojačan oprez.

“Oni se i dalje moraju pridržavati mjera opreza, održavati razmak od dva metra u zatvorenom prostoru i izbjegavati socijalne kontakte. Ponašajte se i dalje kao da ste bolesni”, poručio im je.

Zadarska Policijska uprava dobila je u posljednja 24 sata 17 dojava o osobama koje krše mjeru samoizolacije, a potvrđena su tri kršenja.

Propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta u zadarskoj gradskoj upravi zatražilo je više od stotinu osoba.