fbpx

Uz ministarsku plaću od 21.158 kn, Damir Krstičević prima i mirovinu od 8.961 kn

Kada je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem siječnja, nakon afere s pogrešno upisanom vrijednošću i kvadratima njegove kuće u Žaboriću, objavilo novu imovinsku karticu ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, u njoj su prikazane još neke izmjene, poput novih mjesečnih prihoda od osiguranja u iznosu čak 8961 kunu. Međutim, ostalo je potpuno nejasno na što se ti prihodi odnose?

Zato je Nacional uputio upit Ministarstvu obrane koje je pojasnilo da je zapravo riječ o ministrovu prihodu od mirovine na koju je ostvario pravo, ali je problem nastao u tome što u imovinskoj kartici ne postoji adekvatna rubrika pa se taj prihod pokazao kao prihod od osiguranja, iako je zapravo riječ o mirovinskom osiguranju.

Iz Ministarstva obrane najprije su odgovorili:

“Možemo Vas izvijestiti da je riječ o iznosu mirovinskog osiguranja na koje ministar Krstičević ima pravo sukladno članku 99. Zakona o mirovinskom osiguranju.” Na pitanje znači li to da Krstičević prima i plaću kao ministar u iznosu od 21.158 kn i mirovinu, pojasnili su:

“Ministar obrane Damir Krstičević ostvario je kao djelatna vojna osoba pravo na mirovinu u skladu sa Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a isplatu vrši Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.”

Nacional je doznao da Krstičević ostvaruje pravo samo na dio mirovine i to temeljem profesionalne nesposobnosti za rad te na temelju vojno-braniteljskog statusa. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pojasnili su da se takva vrsta mirovine od 1. siječnja 2019. za vrijeme zaposlenja određuje s mirovinskim faktorom 0,6667.

To znači da puna mirovina Damira Krstičevića iznosi oko 12.000 kuna.