fbpx

WHO proglasio globalnu pandemiju koronavirusa

“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija”, dodao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Pandemija nije riječ koju koristimo olako”

“Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili nemarno. Riječ je to koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvaćanje mišljenja da je borba gotova što vodi patnji i smrti”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodao je kako se tisuće ljudi bore za svoje živote u bolnicama diljem svijeta te kako će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i tjednima pred nama biti još veći.

“U zadnja dva tjedna broj zaraženih izvan Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4291 osoba je izgubila život”, rekao je.

Pozvao vlade da djeluju hitno i agresivno

Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozvao vlade svijeta da promijene tijek širenja virusa tako što će djelovati hitno i agresivno.

“Nekoliko zemalja je već pokazalo da se virus može suzbiti i kontrolirati. Izazov mnogim zemljama koje se bore s velikim brojem slučajeva ili zarazama unutar zajednica nije u tome mogu li i one napraviti isto, nego hoće li one napraviti isto”, dodao je.

Kaže i da vlade moraju napraviti razliku između zaštite zdravlja, smanjivanja nemira i poštovanja ljudskih života.

“U ovome smo skupa kako bismo napravili prave stvari smirenim pristupom i zaštitili građane svijeta. To je moguće”, zaključio je.