fbpx

Za Dan žena – Pjesma protiv žena

Na Dan žena, 8. ožujka u dvorani Zadarskog plesnog ansambla s početkom u 19 sati, Zadarski plesni ansambl će izvesti plesnu predstavu Pjesma protiv žena i na umjetnički način pridonijeti obilježavanju i proslavi dana vezanog uz temeljna ljudska prava koja su žene izborile davne 1909. godine u domeni ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća.

Pjesma protiv žena je medijski hibrid suvremenog plesa i performansa koji spaja aktualnost teme s kulturnom baštinom šireg zadarskog područja, obzirom da je narativni predložak pjesma iz Tkonskog zbornika nastalog u 16. stoljeću. Sanja Petrovski i Zadarski plesni ansambla poznati su po spajanju suvremenog plesnog izraza i baštine zadarskog kraja kroz predstave Planine i Tri Marije hojehu (također po motivima iz Tkonskog zbornika). Narativni sklop predstavlja snimka recitacije pjesme iz Tkonskog zbornika u nadahnutoj izvedbi Tamare Šoletić koja naglašava patrijarhalni i mizogini aspekt predloška kao i arhaičnu čakavicu koja asocira na kasni srednji vijek dalmatinskog krajobraza.

Samu izvedbu ostvaruje pet plesačica koje su i supotpisane kao koreografkinje: Patricija Gospić, Natali Perić, Nataša Kustura, Ruby Ivosić i Marta Huber. Sanja Petrovski je odlučila iskoristiti i geometrijsku podudarnost između kurzivne glagoljice kojom je pisan Tkonski zbornik i Labanove metode suvremenog plesa koja koristi kvadrat i krug kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje. Dodirne točke praktično su upotrijebljene u koreografiji i izvedbi same Pjesme protiv žena na način da plesačice oblikuju i razrađuju navedene likove na vertikalnom i horizontalnom planu.

Zadarski plesni ansambl je ovim projektom ostvario zanimljivu simbiozu baštine, plesa i svojevrsnog ženskog aktivizma koji se nameće kao rezultat konzervativnih trendova prisutnih posljednjih godina u državi.

Jedna od značajki ove repertoarne predstave jest da se njome dodatno profesionalizira plesna scenu u Zadru, a također je namjera senzibilizirati publiku na malo smionia ostvarenja unutar nezavisne, a također i institucionalne kazališne scene.