fbpx

Zadarski znanstvenik napravio inventuru naše baštine

“Nad jabukama vile Hrvatice, kroatističke studije, drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje” danas je ugledalo svjetlo dana na zadarskom Sveučilištu. Prvi puta djelo je izišlo prije 25 godina i poput bestsellera bilo razgrabljeno mahom od studenata kroatistike.

Vidjevši zanimanje za to djelo nakladnici su osjetili potrebu za novim izdanjem koje sadrži trećinu novih tekstova a neka stara su zaobiđena. Naslov je zadržan iz poštovanja prema akademiku Radoslavu Katičiću, prvom uredniku djelaNaslov je ujedno metafora iz Zoranićevih “Planina”. Petar Zoranić kao autor prvog hrvatskog romana, kad je išao tražiti lijek za ljubavnu betegu u skladu sa renesansnom tradicijom otišao je na Velebit i tamo zatekao četiri vile a jedna od njih bila je Vila Hrvatica. Preostale tri bile su vile Španjolka, Grkinja i Latinka. One su pak imale u krilu puno jabuka koje su metafora plodova srca i uma njihovih sunarodnjaka. Naime, mnoge su vrijedne knjige bile su napisane na tim jezicima. Vila Hrvatica bila nesretna i tužna jer je imala malo ili nikako jabuika. Od tih malo jabuka, tri su bila njegova djela, a “Planine” su se tek počele ispisivati, kaže autor prof. Tihomil Maštrović

” Kada mi to gledamo sa današnjeg stajališta i vidimo što je sve ostvareno, postoje dobri razlozi da bil Vila Hrvatica danas imala pune ruke jabuka u rukama te imala osmijeh na licu jer nije ni znala da one postoje a mi smo ih raznim istraživanjima na svim poljima otkrili.”

Ovo je pokušaj autora da inventarizira djela naše kulturne i povijesne baštine te na taj način prikladan vremenu u studijima pruži odgovarajauće razmišljanje o našoj baštini. Maštrović, književni povjesničar i teatrolog povezuje tako prošlost i sadašnjost hrvatske kulturne baštine.