fbpx

Bujas iz Glasa poduzetnika poručuje da Vlada mora smanjiti PDV u turizmu kako bismo uopće imali sljedeću sezonu

U jutrošnjoj emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija gostovao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. Komentirao je Vladine mjere pomoći gospodarstvu u vrijeme koronavirusa, pa je tako priznao da je prema prvim mjerama bio kritičan i skeptičan, no da sadašnje naknadne mjere imaju pozitivan efekt. “Mi smo kao poduzetnici i obrtnici dobili, rekao bih, tri mjeseca prostora za na neki način pogledati što dalje. Dobili smo jedan predah. Nadam se da ćemo ga iskoristiti”, rekao je predsjednik UGP.

Rekao je kako je oko 90 posto od 550.000 zahtjeva za mjerama potvrđeno, no da su neke tvrtke blokirane, poput nekoliko hotela iz Dalmacije jer nisu platile komunalnu naknadu. “To je sramota, javno prozivam sve te gradove”, nadodao je Bujas.

Traži se veća digitalizacija i transparentnost 

U emisiji je gostovao i savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, koji je rekao da je glavni cilj Vladinih mjera očuvanje radnih mjesta. Kaže kako bi već sada trebalo gledati što će biti sutra te kako iskoristiti neke prilike koje se trenutno nude jer je društvo spremnije za provođenje nekih neophodnih reformi. Rekao je kako je sada vrijeme da se napravi nekoliko koraka naprijed. Broj i sastav tvrtki koje su se javile za mjere nije iznenadio Jurčića, budući da su, kaže, svi u problemima, pa čak i najjače tvrtke, a kriteriji za dobivanje mjera su jasni.

Bujas je ponovno od Vlade zatražio ukidanje svih parafiskalnih nameta, te da se plaćanje PDV-a državi po naplati fakture ostavi kao trajna mjera. Moratorij na kredite bi trebao biti od šest do 18 mjeseci od poslovanja do poslovanja, a također traži veću digitalizaciju i transparentnost.

Parafiskalni nameti su ostavština socijalizma 

“Mi sad imamo pravosuđe koje je neefikasno, mi tražimo da pravosuđe bude efikasno, da dođe do smanjivanja javne uprave i lokalne samouprave, a paralelno s time do smanjivanja poreza, nameta i ostalih davanja, prvenstveno misleći na PDV. Smatramo da i u turizmu u konačnici taj PDV treba dodatno pasti kako bismo uopće imali sljedeću sezonu”, istaknuo je Bujas.

No, savjetnik predsjednika HGK se s time nije složio. Tvrdi kako svaki parafiskalni namet ima svoju svrhu, no da treba vidjeti što je opravdano micati, a što ne može maknuti. “Treba vidjeti ostvaruje li se ta svrha, koristi li se to plaćanje učinkovito ili ne, i ako se ne koristi, je li kriva struktura ili nelogičnost i neopravdanost tog davanja”, tvrdi Jurčić. Na to mu je Bujas samo kratko odgovorio kako su parafiskalni nameti ostavština socijalizma, te da ne postoje nigdje drugdje na svijetu.