fbpx

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala peti mjesec zaredom

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku pala peti mjesec zaredom, i to za 4,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno brže nego mjesec dana prije.

Prema u četvrtak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u ožujku skliznula za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine potonula 4,9 posto.

Pad peti mjesec zaredom

To je već peti mjesec zaredom kako proizvodnja pada na godišnjoj razini, pri čemu je pad u ožujku ubrzan s obzirom na to da je mjesec dana prije iznosio 2,1 posto.

U ožujku je na godišnjoj razini najviše pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 23,5 posto, a s padom od 14,8 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, za 5,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula za 5 posto.

Rast na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji energije, za 9,8 posto.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U 2020. moguć dvoznamenkasti pad industrije

„S obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Eurostat je u četvrtak izvijestio da je bruto domaći proizvod (BDP) Europske unije u prvom tromjesečju zbog koronakrize pao 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od globalne financijske krize 2009. godine.

„Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godini, uz od ranije prisutne slabosti, zavisiti i o uspješnosti borbe s covidom-19 i trajanju restrikcija na gospodarske aktivnosti, što će ograničavati/odgoditi oporavak. Nakon skromne stope rasta u 2019. od 0,5 posto, u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij, pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada“, zaključuju analitičari RBA.

Izvor: Hina