fbpx

Nezaposlenost raste u cijeloj Europi – u Hrvatskoj je taj rast dosta veći

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je porasla u ožujku, a Hrvatska je među zemljama s izrazitijim rastom zbog posljedica pandemije koronavirusa, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u ožujku 6,6 posto i bila je viša 0,1 postotni bod nego u veljači, izračunao je Eurostat.

Isti je rast zabilježen i u eurozoni, gdje je dosegnula 7,4 posto.

U ožujku prošle godine iznosila je 6,9 posto u EU te 7,7 posto u eurozoni.

Ukupno je u Uniji u ožujku bez posla bio 14,141 milijun građana, od čega njih 12,156 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u EU porastao za 241 tisuću u odnosu na veljaču, a u eurozoni za 197 tisuća.

Eurostat podsjeća da su u prošlom mjesecu brojne zemlje EU počele uvoditi mjere karantene obustavljajući javni promet, putovanja i poslovanje kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Izrazitiji rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

Među zemljama EU najnižu je stopu nezaposlenosti u ožujku imala Češka, od dva posto. Slijede Nizozemska s 2,9 posto i Austrija s tri posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u ožujku iznosila 6,8 posto te je bila za 0,6 postotnih bodova viša nego u veljači, kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosila 6,2 posto.

Hrvatska je time bila među zemljama EU koje su bilježile najveći rast stope nezaposlenosti u odnosu na veljaču, zajedno sa Španjolskom, Luksemburgom, Rumunjskom, Irskom, Francuskom, Bugarskom i Litvom.

Bez posla su u Hrvatskoj u ožujku prema podacima Eurostata bile 122 tisuće građana, 10 tisuća više nego u veljači, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najvišu stopu nezaposlenosti i dalje bilježi Grčka, od 16,4 posto u siječnju 2020. godine. Najbliža joj je i dalje Španjolska s 14,5 posto. Slijede Francuska i Italija koje u ožujku bilježe stopu nezaposlenosti od po 8,4 posto.

Pritom je stopa nezaposlenosti u Italiji bila 0,7 postotnih bodova niža nego u prethodnom mjesecu.

Nezaposlenost mladih porasla u EU i u Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti mladih u EU i eurozoni u ožujku je porasla za po 0,4 postotna boda, na 15,2 odnosno 15,8 posto, izračunali su europski statističari.

U odnosu na godinu ranije niža je za 0,2 postotna boda na oba područja.

U ožujku je bez posla u EU bilo ukupno 2,763 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega 2,275 milijuna u eurozoni. U odnosu na veljaču njihov je broj porastao za 59 tisuća u EU te za 52 tisuće u eurozoni.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima u ožujku imala je Njemačka, od 5,6 posto. Slijede Češka sa 6,2 posto i Nizozemska sa 6,3 posto.

Najviše stope bilježe pak Grčka od 32,4 posto u siječnju 2020., Španjolska od 33,1 posto i Italija od 28 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke. U prvom tromjesečju 2020. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 16,2 posto, uz nezaposlene 24 tisuće građana do 25 godina. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca iznosila je 15,8 posto.

Izvor: Hina