fbpx

Objavljen popis svih tvrtki koje su dobile Vladin minimalac

Premijer Andrej Plenković upravo je objavio da je Hrvatski zavod za zapošljavanje danas objavio popis svih korisnika kojima je Vlada u sklopu kriznih mjera odobrila minimalac. Radi o 84.000 poslodavaca koji su tražili potporu za 485.000 zaposlenika.

Popis možete vidjeti na njihovim službenim stranicama.

“Ta mjera je bila brza, jednostavna i današnjom objavom je u potpunosti transparentna. Želim ponoviti da smo za prvi krug financirali s 1 milijardu i 550 milijuna kuna”, rekao je premijer.

Moguće da će se mjere dorađivati 

Također je kazao kako će HZZ i Porezna uprava voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, te da će Ministarstvo brzo djelovati i kad je riječ o potporama za travanj. Za travanj i svibanj će iznos potpore biti 4.000 kuna.

Potom se medijima obratio i ministar rada Josip Aladrović koji je kazao kako je smisao objave popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca. “Ono za što smo se odlučili i što je naša obvaza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i finanjcijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanj, također ćemo nadomjestiti s novim podacima”, rekao je.

Aladrović je također kazao kako će kontinuirano kontrolirati sve potpore u suradnji s Poreznom upravom i Zavodom za zapošljavanje. “Učinit ćemo sve da iz ovog novca izvučemo maksimum za spašavanje i razvoj gospodarstva”, rekao je Aladrović te je dodao kako će mjere dorađivati ako to bude potrebno.

Hoće li se mjere nastaviti i nakon tri mjeseca? 

Upitan hoće li se mjere nastaviti i nakon ova tri mjeseca, Aladrović je rekao kako će pratiti situaciju. “Planiramo sada za tri mjeseca, a potom ćemo pratiti situaciju i vidjeti treba li reagirati i još pomoći gospodarstvu, na što smo spremni”, dodao je.

“Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima, posebice u svibnju, što se događa s poduzetnicima i pomoći ćemo svima koji budu imali pad prihoda i pad poslovanja. Imamo neke signale da pojedini poslodavci najavljuju već izlazak iz mjera. To nas raduje jer pokazuje da u ekonomiji ima svijetlih primjera i da ima poslovnih aktivnosti”, kaže Aladrović.

Komunikacija sa svim socijalnim partnerima 

Govoreći o dosadašnjim mjerama, ministar je kazao kako će se one još dorađivati i da o tome stalno razgovaraju u Vladi. Sve o daljnjim potezima vezanim uz mjere objavit će, kako je kazao, u prvoj polovici svibnja.

U međuvremenu, navodi, komuniciraju sa svim socijalnim partnerima te nastoje zadovoljiti ne samo poslodavce nego i radnike i javni proračun. “Razmatramo prijedlog svih inicijativa. Ono što bude pozitivno, realno i izvedivo, to ćemo uvrstiti”, dodao je.

Izvor: Telegram.hr