fbpx

HOĆE LI SABOR BITI DANAS RASPUŠTEN? Zastupnici stižu na Markov trg, Plenković izviždan

Jučer od 13 sati na Markovu trgu traje prosvjed dijela zagrebačke oporbe, članova platformi Možemo, Zagreb je naš i stranki Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta. Proveli su noć ispred sabora.

Bijesni su i frustrirani najavom raspuštanja sabora prije nego što je donesen zakon o obnovi Grada Zagreba. Dočekuju zastupnike koje žele potaknuti na glasanje o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa prije raspuštanja sabora.

Od jutra im se pridružuju i građani koji su donijeli fotografije svojih porušenih domova. Okupljeni građani zvižde zastupnicima koji dolaze u sabor na sjednicu. Skandiraju: ”Hoćemo zakon!”

Na Markov trg je stigla i policija, budući da skup nije prijavljen. No prosvjednici nisu odustali.

Osim načelne podrške, nitko od parlamentarnih stranaka nije se pojavio na Markovu trgu.

“Raspuštanje sabora je sramotno prije donošenja ovog zakona”, rekao je okupljenima zastupnik Mosta Miro Bulj prije ulaska u sabor.

Jedna od prosvjednica rekla je da je sramotno kako su iskoristili dvije krize.

“Naši sugrađani su ostali bez krova nad glavom. Ovo je poraz za ovaj saziv sabora, mogli su prije mjesec dana dati u javnu raspravu zakon o obnovi”, rekla je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros uoči sastanka Kluba zastupnika njegove stranke, nije želio reći hoće li oni biti za ili protiv raspuštanja Sabora.

Premijera Plenkovića su prosvjednici izviždali.