fbpx

HDZ “pobjedom” nad koronom htio dobiti izbore, a sad za fijasko u Zadru krive građane

HDZ pod mudrim Plenkovićevim vodstvom požurio je raspustiti sabor i raspisati izbore računajući da je opasnost od covida-19 završila i da imaju vrlo kratko vrijeme da iskoriste popularnost koju su na toj borbi stekli te dok građani još nisu shvatili i osjetili koliko ih je ta borba zaista koštala.

Plenković u Splitu 26. svibnja: Ova vlada je svladala epidemiju

Andrej Plenković nije krio da sebe i svoje suradnike smatra zaslužnima za maleni broj žrtava u pandemiji. Štoviše, to mu je trebala biti jedna od krilatica kampanje.

“Da, ova vlada je svladala epidemiju”, rekao je Andrej Plenković u Splitu 26. svibnja.

Hvalio je sebe i vladu brzo zaboravivši na silne medicinske sestre, tehničare, liječnice i liječnike, laborantice i laborante, epidemiologinje i epidemiologe, koji su svojim znanjem i požrtvovnošću spriječili da grobari odjednom moraju pokopati stotine ili tisuće leševa hrvatskih građana.

Najbolje je bilo kad se maknuo s puta

Preuzeo je Plenković na sebe sve zasluge, a jedina zasluga njega, njegovih ministara i cijele vlade je u tome da su se na vrijeme maknuli s puta i pustili stručnjake da rade svoj posao. To je bila jedina njihova politička odluka u pandemiji. Uz, naravno, već spomenutu odluku da na izbore idemo navrat-nanos ravno iz izvanrednog stanja, koje nije ni prestalo jer u Hrvatskoj je još uvijek proglašena epidemija koja Nacionalnom stožeru civilne zaštite daje gotovo diktatorske ovlasti.

Epidemiolozi postali sluge politike

Epidemiolozi su trenutkom raspuštanja sabora i odlukom da se izbori mogu održati postali sluge politike. Učas su zaboravili na sve što su dotad govorili i počeli verglati neku sasvim drugu priču opravdavajući održavanje izbora u situaciji koja je epidemiološki zaista bila prilično dobra, ali i bez ikakvih jamstava da se neće u trenu pogoršati.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u jeku epidemijske histerije ljude koji su kršili naređenu im izolaciju nazivala je bioteroristima.

Njen kolega Krunoslav Capak, pak, 11. je svibnja ustvrdio da se iz izolacije može i na izbore ako se preko usta i nosa stavi maska. Za maske su nas, nota bene, na početku epidemije uvjeravali da su većinom beskorisne. Tada ih se, doduše, nigdje nije moglo kupiti pa je ionako bilo svejedno.

Nema problema da iz izolacije idu na izbore

“Ljudi nisu bolesni, nego su bili u kontaktu s nekim tko je bolestan pa su pod povećanim rizikom. To je rezervoar iz kojeg se regrutiraju češće oni koji su pozitivni. Ja mislim da nije problem da oni glasaju na daljinu. A što se tiče i dolaska na glasačko mjesto, ako stave masku i nemaju simptome, mislim da to ne bi bio neki problem”, rekao je Capak.

Dakle, epidemiolozi su ljude od bioterorista unaprijedili u poželjne glasače u jednom lagano koraku kada je Andrej Plenković shvatio da će se pandemijska popularnost brzo istopiti i da čim prije mora na izbore ako ne želi doživjeti potpuni potop.

“Hvale nas kao korona free destinaciju”

“Zahvaljujući odlučnim i zaštitno-zdravstvenim i ekonomskim mjerama, uspješno smo prebrodili krizu s covidom-19. Da, Hrvatska je pobijedila virus! Da, ova Vlada je svladala epidemiju!” hvalisao se Andrej Plenković u obilasku Like i Dalmacije, stoji kao trajni podsjetnik na službenim internetskim stranicama HDZ-a. Štoviše, Plenković je ustvrdio da njegova i vladina pobjeda nad koronom znači i spas turističke sezone.

“U svijetu nas hvale i cijene kao korona free destinaciju. Slovenci već stižu u pristojnom broju, a uskoro će i turisti iz ostalih zemalja”, rekao je Plenković. Na tom tragu dozvoljeno je i održavanje teniske ekshibicije Adria Tour u Zadru koju je organizirao Novak Đoković.

Vlada otvoreno podržala Đokovićev turnir

“Imajući u vidu koliki je značaj sporta i turizma za Hrvatsku i Zadar, podržali smo Adria Tour koji je koncipiran oko prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Mislim da je ovo sjajna poruka jer se trenutačno ne igra ni ATP Tour ni WTA”, rekao je Andrej Plenković ne razmišljajući da možda nije najpametnije dozvoliti da turnir organizira Novak Đoković koji je ismijavao mjere za sprječavanje zaraze, odbijao se testirati, družio se sa zaraženim kolegama sportašima i nakon toga se nije zatvorio u izolaciju. Usprkos tome dozvoljen mu je ulazak u Hrvatsku, a dozvoljeno mu je i da bez testiranja otiđe iz Hrvatske.

Neodgovorna želja za samopromocijom

Posljedica tog zadarskog turnira je da svi svjetski mediji o Hrvatskoj pišu kao o novom žarištu zaraze, štoviše, s pravom naglašavaju hrvatsku neodgovornost i bezobzirnu želju za samopromocijom.

I dok su prije samo dva mjeseca policajci silom privodili žene koje su šetale Splitom, dronovima nadzirali javne površine u Osijeku pa slali plavce da rastjeraju mlade koji su izašli produžiti se u parku, sada se odjednom i Stožer i političari odriču bilo kakve odgovornosti za ponovno razbuktavanje epidemije.

Dali su vremena da oni koji nisu znali nauče prati ruke

Najradije bi nam prodali priču da je vlada svoje odradila i da je sad na nama da se borimo. I sami smo si krivi ako se zarazimo. Na jednom nivou bismo se čak i mogli složiti s njima. Svatko je odgovoran za svoje zdravlje i mora paziti ne samo na sebe nego i da ne zarazi druge. Međutim, laž je da je Plenkovićeva vlada pobijedila koronu. Virus je i dalje tu, zahvaljujući i njihovom ponašanju te odlukama širi se i nipošto nam nisu trebali lagati da je pandemija pobijeđena jer ako je pobijeđena, onda možemo nastaviti živjeti kao i prije. Najviše čime bi se Plenkovićeva vlada mogla pohvaliti je da je građanima dala dovoljno vremena da nauče prati ruke. Onima koji to prije nisu znali.

Plenković i danas laže te ovo proglašava drugim valom pandemije

“Hrvatska je danas, bez obzira na ovih dvadesetak slučajeva, i dalje među tri zemlje EU najmanje aktivnih slučajeva covida na milijun stanovnika. I to je poruka Hrvatske kao sigurne zemlje. Kad je bujala epidemija u Austriji i Italiji, mi smo išli s čekićem, restriktivnim mjerama, ograničeni kretanjem, propusnicama i postigli smo cilj, prvi val covida smo pobijedili, tu nema dileme”, rekao je danas Andrej Plenković u Bakru. Jasno je, međutim, da ovo nije drugi val, nego samo nastavak pandemije s kojom živimo od početka ožujka, kada su u Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi. Jedan te isti val koji je samo administrativno prekinut da bi se mogli održati izbori u posljednji trenutak koji HDZ-u odgovara.

Htjeli izbjeći izbore u epidemiji, izazvali širenje epidemije

A gradivo smo, po Plenkoviću, trebali na miru utvrđivati do jeseni kada je trebao doći drugi val zaraze. Drugi val zbog kojeg smo se požurili na izbore kako ne bismo usred epidemije izlazili na birališta. Upravo ono što ćemo učiniti za manje od dva tjedna.

Izvor: Index.hr