fbpx

PLENKOVIĆ ODBIJA IĆI U SAMOIZOLACIJU Kaže da mu je HZJZ rekao da ne mora, a bio je bio u kontaktu sa zaraženim Đokovićem

Nakon što je premijer Andrej Plenković drugi put komentirao kontakt s Novakom Đokovićem, kojem je danas potvrđen koronavirus, a iz vlade za Index ustvrdili kako samoizolacija premijera nije potrebna ponovivši tezu kako se ne radi o bliskom kontaktu, iako je Plenković dodirivao Đokovića, vlada se o ovome oglasila na Twitteru.

Prenijeli su izjavu Plenkovića koji je rekao da su nakon objave rezultata Đokovićevog testiranja tražili mišljenje HZJZ-a te da su dobili informaciju da samoizolacija nije potrebna.

Naglasio je da je testiran i da je negativan.

“Nakon objave rezultati testa @DjokerNole tražili smo mišljenje HZJZ te smo dobili informaciju da, s obzirom na izuzetno kratki susret i definiciju bliskog kontakta @ECDC_EU, samoizolacija nije potrebna. Testiran sam i rezultat je negativan”; stoji u tvitu vlade u kojem citiraju Plenkovića.

Plenković je danas i drugi put dao izjavu o svom susretu s Đokovićem.

Plenković priznaje da je dirao Đokovića, ali tvrdi da to nije fizički kontakt

Ustvrdio je da nije zabrinut te kako se radilo o “pristojnoj distanci”.

“Nisam zabrinut, to je bio kratki susret od tri minute, to nije bio blizak susret. Već sam se tri puta testirao od pojave korone i negativan sam”, rekao je Plenković.

Na kritike oporbe rekao je kako je riječ o mišljenju “nadriliječnika”.

Na opasku novinara kako je prema citatu HZJZ-a ostvario kontakt jer je Đokovića dodirnuo po ramenu, Plenković je rekao kako nije bilo riječi o fizičkom kontaktu kojim bi se uspostavio rizik od zaraze, a onda je napao novinara.

Sve je počelo kada je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić pročitao dio dokumenta HZJZ-a u kojem se fizički kontakt navodi kao razlog za samoizolaciju.

Plenković je rekao da toga nije bilo, na što ga je novinar pitao je li dodirnuo Đokovića.

Evo kako je tekao razgovor.

“Da jesam, za rame. Ovako smo se…”, rekao je i pokazao kako ga je dodirnuo i šakom. “Ako ima nekoga tko se više dezinficira od mene…”

“Ovo nije fizički kontakt kojim se prenosi zaraza.”

Novinar je uzvratio da dodirivanje jest fizički kontakt, prema definiciji HZJZ-a.

Plenković napao novinara

Plenković je onda napao novinara.

“Ja znam da volite agitirati za ekipu koju biste vi voljeli vidjeti na vlasti. Ja vas razumijem”, rekao je Plenković na što je Krešić konstatirao da ga je premijer kao novinara napao jer postavlja pitanja.

“Jeste li ga dodirnuli?” pitao je novinar.

“Samo sam ovo napravio”, rekao je Plenković i ponovno demonstrirao pokret rukom.

“Dodirnuli ste ga”, uzvratio je novinar.

“Za rame jesam”, kazao je Plenković.

“I šakom o šaku”, replicirao je novinar.

“Čak mislim da to i nije bio slučaj. Samo smo se s pristojne distance pozdravili. Odgovorio sam vam na pitanje”, rekao je Plenković koji nije bio raspoložen dalje odgovarati o tome kakav je točno kontakt bio njega i Đokovića.

Plenković je, inače, danas obilazio 7. izbornu jedinicu, u kojoj je posjetio više mjesta.

Vlada: Nema potrebe za samoizolacijom

Podsjetimo, glasnogovornik vlade za Index je rekao kako premijer neće ići u samoizolaciju jer se kontakt koji je imao s Đokovićem ne smatra bliskim kontaktom.

“Prema mišljenju epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo premijer ne treba ići u samoizolaciju, nije ostvaren bliski kontakt. S obzirom na to da je premijer s Đokovićem razgovarao manje od tri minute i da se nisu rukovali, nije ostvaren bliski kontakt niti je samoizolacija potrebna. Po definiciji Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bliski kontakt podrazumijeva kontakt osobe koja je s osobom zaraženom covidom-19 bila u kontaktu duže od 15 minuta u zatvorenoj prostoriji. O tome je jučer HZJZ jasno izvijestio”, rekao nam je glasnogovornik vlade Marko Milić.

Iz izvora bliskih premijeru pokušali smo doznati kako komentiraju činjenicu da je Plenković dodirivao Đokovića, kojem je danas potvrđena zaraza, te da je ministar zdravstva Vili Beroš jučer kazao kako dodirivanje jest bliski kontakt, no nisu željeli to komentirati.

Rekli su tek kako su Plenkovićev susret i razgovor s Đokovićem trajali vrlo kratko, da se u svakom slučaju radi o manje od tri minute te da postoji standard Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti od 15 minuta kako se svi kontakti ne bi smatrali bliskima. Dodaju i da je susret fotografa HTS-a koji je u samoizolaciji sa zaraženim tenisačem Dimitrovim, prema riječima fotografa, trajao 45 minuta, što je znatno dulje.

Kontakt Plenkovića i Đokovića

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković tijekom boravka na teniskom turniru u Zadru susreo se s Novakom Đokovićem, za kojeg je danas potvrđeno kako je pozitivan na koronavirus.

U međuvremenu su se pojavile i fotografije susreta Đokovića i Plenkovića u Zadru na kojima se vidi kako je premijer dodirnuo zaraženog najboljeg tenisača svijeta.

Oporba smatra kako bi premijer morao otići u samoizolaciju dok iz vlade poručuju da za tim nema potrebe.

Izvor: Index.hr