fbpx

AUSTRIJSKI LIST: Hrvatska jaše na rubu oštrice u pandemiji korone

Austrijski konzervativni list Oberösterreichisches Volksblatt (OV) objavio je članak pod naslovom “Koronavirus: Hrvatska jaše na rubu oštrice” u kojem se tematizira pokušaj spašavanja turističke sezone u Hrvatskoj i povećanje broja zaraženih.

List piše da se “Hrvatska bori protiv pandemije koronavirusa” i da istovremeno “u borbi za strane turiste pokušava izvesti političku špagu između restrikcija i popuštanja”. Navodi se da je stanje u vezi zaraze u Hrvatskoj “i dalje napeto” i da prema službenim podacima Europskog centra za borbu protiv zaraze Hrvatska ima od srijede 28,5 zaraženih na sto tisuća stanovnika.

OV: Dvostruko veće širenje virusa u Hrvatskoj nego u Austriji

“To je širenje virusa koje je dvostruko veće nego u Austriji koja u proteklih 14 dana ima 14,5 zaraženih na 100 tisuća stanovnika”, piše OV. Napominje i da je najviše zaraženih u Zagrebu i u “istočnim graničnim područjima prema Mađarskoj, Srbiji i BiH”, dok je broj zaraženih na jadranskoj obali nizak.

“Hrvatska vlada je zbog upozorenja iz inozemstva zabrinuta”, pa je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, piše list. No istovremeno Hrvatska pokazuje da joj se “fućka na preporuke Europske komisije koja upozorava da treba biti posebno oprezan kod dopuštanja putovanja ljudi koji nisu državljani EU”, navodi se u tekstu.

OV: Hrvatska se ne ponaša oprezno

OV se pritom poziva na odluku hrvatske vlade od 11. srpnja, po kojoj turisti iz svih zemalja svijeta trebaju samo pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati prilikom prelaska hrvatske granice. “Time se Hrvatska izdvaja iz saveza opreznih unutar EU-a”, smatra austrijski list.

Na kraju se napominje kako u Hrvatskoj trenutno boravi upola manje turista nego prošle godine u isto vrijeme te da se ovog vikenda očekuje novi val dolazaka gostiju iz Skandinavije, Velike Britanije i Francuske.

Treba napomenuti da je Oberösterreichisches Volksblatt jedan od najstarijih austrijskih dnevnih listova te da je u vlasništvu Narodne stranke Gornje Austrije, pokrajinske podružnice vladajuće stranke kancelara Sebastiana Kurza.