fbpx

Capak i Beroš najavljuju strože mjere

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje otkrio kako je moguće uvođenje strožih mjera.

“Za sada bi to moglo biti da će biti obavezne maske u trgovinama i na sastancima u malim prostorima gdje ljudi moraju biti dulje od 15 minuta”, najavio je.

Ne isključuje ni ponovno djelomično zatvaranje granica prema područjima iz kojih dolazi velik broj zaraženih.

“Ima oko 300 slučajeva dnevno u Srbiji, u BiH je skočio broj na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja. Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu”, kazao je Capak.

Što će biti najesen?

Komentirao je i što bi moglo biti najesen.

“Iznenadila nas je žestina prijenosa virusa tijekom ljeta. Hoće li to najesen biti intenzivnije ili ne, to još ne znamo. Epidemiolozi misle da će biti puno gore kad se počnemo zatvarati u zatvorene prostore”, kaže.

Komentirao i primjer Švedske.

“Pogledajte broj oboljelih i mrtvih u Švedskoj. Kad bismo mi imali toliko umrlih, Beroš, Božinović i ja bismo visjeli na prvom drvetu, to vam garantiram. Pogledajte pritisak javnosti da se broj oboljelih i umrlih smanjuje i drži pod kontrolom”, rekao je Capak.

Beroš: Ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja u cijeloj Hrvatskoj

Nakon što je danas objavljeno da je najmanje 12 osoba zaraženo na svadbi u Splitu, i ministar zdravstva Vili Beroš najavio je uvođenje strožih mjera.

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.