fbpx

DIP pojasnio kako će glasati zaraženi: “Listić im ispunjava osoba od povjerenja” – Možda najbolje neki HDZ-ovac?

U 14:30 počela je konferencija za medije Državno izborno povjerenstvo (DIP) posvećena odluci Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih koronavirusom. Ustavni sud danas je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavrusom, ali da je DIP svim državljanima dužan osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava.

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin na početku presice izrazila je zadovoljstvo time što je Ustavni sud prihvatljivom ocijeni tehničku uputu DIP-a prema kojima osobe zaražene koronavirusom ne mogu osobno doći na biračko mjesto. No, kako je Sud donio odluku da se zaraženima mora omogućiti da glasaju, DIP je donio dopunu svoje tehničke upute u suglasnosti s HZJZ-om.

„DIP cijelo vrijeme vodi računa o svojoj ustavno-pravnoj obvezi vodi računa o zaštiti zdravlja pučanstva. Osoba koja je zaražena ne smije doći u kontakt s članom biračkog odbora, ili s glasačkim listićem“, naglasila je Lovrin.

Kako će izgledati glasanje?

“Zaražene osobe neće imati neposredan kontakt s glasačem ili listićem. Osoba od povjerenja onoga tko ne može osobno glasati uzeti će listić, zaokružiti listu i kandidata koje osoba u čije ime se glasa želi, staviti listić u omotnicu i predati je članovima biračkog odbora koji će čekati pred zgradom“, objasnio je Slaven Hojski iz DIP-a. Dakle, članovi izbornog povjerenstva ne smiju ulaziti u stambeni objekt u kojem zaraženi birač ima prebivalište.

Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza obavezno nose maske i rukavice. Po dolasku na biračko mjesto, članovi biračkog odbora prvo moraju dezinficirati svoje rukavice, a potom omotnicu s glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora. Sve izmjene i dopune donesene nakon odluke Ustavnog suda objavljene su i na stranicama DIP-a.

Možda bi na kraju bilo najbolje da osoba od povjerenja bude neki lokalni HDZ-ovac?