fbpx

DORH RADI NA SLUČAJU: RBA Leasing prevario gomilu klijenata, ne žele vratiti novac

Državno odvjetništvo službeno je potvrdilo Index Istragama kako rade na predmetu RBA leasinga. Iz odgovora koji smo su poslali razvidno je kako su počeli izvidi po ovom predmetu i to po više kaznenih prijava protiv RBA Leasinga, kao i da je za ovaj predmet nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Država za sada ne postupa po službenoj dužnosti, već po pojedinačnim prijavama. Za pokretanje postupka po službenoj dužnosti nedostaje prijava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) koje je državno nadzorno tijelo u slučaju leasing kuća.

Naime, dok je Hrvatsku tresla najgora i najdugotrajnija recesija u njenoj novijoj povijesti, dok su ljudi gubili poslove i stanove, RBA Leasing je odlučio zagrabiti još dublje i nezakonito u džepove svojih mušterija.

Državno nadzorno tijelo nepobitno je utvrdilo da je Raiffeisen Leasing od 2008. godine do 2013. godine suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti, RBA Leasing ne želi vratiti novac oštećenim klijentima jer tvrdi kako je ionako nastupila zastara. Spornih ugovora je više od 15 tisuća, točnije 15.684 ugovora, a riječ je o desecima milijun kuna koje je RBA Leasing nezakonito uzeo od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas trebao uvećati i za kamate

Dok se čeka okončanje nadzora, DORH je započeo s radom, a kako doznajemo, već je izuzet dio dokumentacije vezan za ovaj nevjerojatni slučaj prevare.