fbpx

DRŽAVNA BLAGAJNA PRAZNA Porezne i inspekcijske službe ‘napadaju’ ugostitelje dok građevinski sektor radi sa uvoznom radnom snagom na crno

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je početkom mjeseca sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po njenu završetku.

Kao ključne probleme koje je potrebno žurno riješiti predstavnici ugostitelja naveli su nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost na financijskom tržištu te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke, koja iznosi 25 posto. Među ostalim mjerama, predstavnici NUU zatražili su i svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, vaučerizaciju za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu 100 posto za gospodarske subjekte.

Umjesto poreznih olakšica – novi nadzori inspektora

Nedugo nakon održanog sastanka, više od stotinu sanitarnih i turističkih inspektora u četvrtak su iz Zadra i Biograda krenuli s koordiniranim inspekcijskim nadzorima ugostiteljskih objekata, izvijestili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.

Iz Inspektorata najavljuju i da će inspektori u “slijedećih nekoliko mjeseci nadzirati poslovanje ugostiteljskih objekata – hotela, kampova te luka nautičkog turizma, marina i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata”, odnosno sve povezano sa turizmom.

Građevinski sektor neopterećen kontrolom inspektora

Građevinski sektor s druge srane nije opterećen nadzorima inspektora iako je trenutno u građevini ogroman broj zapošljavanja na crno, jeftine radne snage iz inozemstva koja je uglavnom dolazi iz islamskih zemalja. Poreznoj upravi taj sektor nije trenutno toliko bitan jer nema gotovinske prihode iz turizma. To što strana radna snaga, koja uglavnom radi na crno, ugrožava domaću radnu snagu i donosi ekstra profite investitorima, nije problem Porezne uprave. Država smatra da su ugostitelji ti koji su problem.

Blagajna je prazna pa država pokušava iscijediti svaku moguću kunu ugostiteljima za eventualni spas proračuna.