fbpx

Europska pučka pravobraniteljica otvorila istragu zbog Šuicinog napada na novinara usred emisije

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te kuma Dubrovačke televizije, navukla je za vrat europsku pučku pravobraniteljicu zbog slučaja uključivanja kumčetu u program. U ispadu o kojem je Telegram već izvještavao, Šuica je u eteru emisije “Glas naroda” napala novinara Paska Tomaša zbog toga što je dopustio gledatelju da u programu uživo iznosi “objede, neistine, dezinformacije” o njezinoj imovini, piše Telegram

Ovakav eksces visokopozicionirane europske dužnosnice iziritirao je jednu hrvatsku građanku (identitet poznat redakciji) koja je odlučila, prema propisanoj proceduri, prijaviti neetično ponašanje Europskoj komisiji. Dobila je paušalan birokratski odgovor o Šuičinoj posvećenosti slobodi medija i pluralizmu, ali i prigovor kako je u svom prigovoru pristupila uz “manjak objektivnosti i nepristranosti” prema potpredsjednici.

Građanka je međutim otiška korak dalje

Dodatno iritirana načinom na koji Komisija brani Šuičino javljanje i napad na novinara u programu lokalne televizije, građanka je sve prijavila europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly. U njezinom su uredu detaljno proučili transkript spornog uključenja Šuice u emisiju iz travnja ove godine i na koncu pokrenuli istragu. Tako će ova europska institucija propitivati ponašanje potpredsjednice za demokraciju koja je nimalo demokratski, usred kuhanja večere, odlučila usput naribati i lokalnog novinara. Prigodno, sve za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Nervoznu reakciju potpredsjednice EK izazvao je gledatelj koji se u programu emisije, osim općenite kritike države, predsjednika Milanovića, HDZ-a i SDP-a, uhvatio i pitanja imovine Dubravke Šuice. Ukratko, nakon što je nabrojao dio njezine imovine, pitao se otkud novac za održavanje vrijedne jahte koju posjeduje: “Ona bi trebala barem 25.000 kuna mjesečno davati za usidrenje i sve ostalo. Odakle njoj taj novac?”

“Pokazala je nepoznavanje demokratskih načela” 

Šuica se potom uključila u program kako bi kritizirala novinara koji nije reagirao na “iznošenje dezinformacija”, podsjetila da je bila kuma pri osnivanju televizije na kojoj radi te optužila da dopuštanjem takvih komentara želi steći popularnost. Ipak, na direktno pitanje novinara Tomaša da demantira što je netočno izrečeno, Šuica se tek nasmijala i lakonski ustvrdila kako hrvatske institucije sve znaju.

“Povjerenica Šuica je svojim ponašanjem pokazala nepoznavanje osnovnih demokratskih načela Europske unije. Jos je strašnija činjenica da je upravo ona potpredsjednica Europske komisije i da joj se portfelj odnosi na demokraciju”, govori nam građanka koja se, nakon što je vidjela eksces, prvo obratila Europe Direct Contact centru kako bi je uputili u proceduru prijave neetičnog ponašanja.

Iako su joj tamo tvrdili kako se ta procedura vodi po Kodeksu dobrog administrativnog ponašanja, iz Europske komisije joj nakon prijave odgovaraju suprotno, kako je prigovor podnesen prema pogrešnom kodeksu koji se odnosi na administrativno osoblje, a ne na izabrane dužnosnike. No, Komisija je pritužbu svejedno stavila u proceduru i nekoliko tjedana kasnije, stiže odgovor.

“Njezin ispad može se shvatiti kao prijetnja novinaru” 

“U Vašoj korespondenciji, pristupili ste potpredsjednici Šuici s manjkom objektivnosti i nepristranosti vezano uz telefonski poziv u emisiju Glas naroda”, glasi dio odgovora koji potpisuje Ilze Juhansone iz Glavnog tajništva Komisije. U ostatku se uglavnom navode šablonske izjave o važnosti slobode govora i pluralizma medija koje, dakako, Šuica snažno zagovara. Također navode kako njezina namjera nikako nije bila narušiti neovisnost TV kuće, emisije, ni samog novinara.

I tu bi priči možda bio kraj, no građanka nije odustala i predala je prigovor europskoj pučkoj pravobraniteljici zbog ovakve reakcije iz Komisije. “Postoje pravne mogućnosti koje je Šuica mogla iskoristiti, kao npr. slanje demantija ili pokretanje postupaka radi povrede ugleda ili časti. Telefonski poziv u emisiju te “podsjećanje” da je ona bila “kuma” Dubrovačke televizije mogu se shvatiti kao ozbiljna prijetnja novinaru Pasku Tomašu, a ujedno i svim građanima koji propituju njezino imovinsko stanje”, izjavila je građanka za Telegram.

Pravobraniteljica sada ipak pokreće istragu

U dokumentu koji posjedujemo, upućenom predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, pravobraniteljica obavještava kako je otvorila istragu zbog podnesenog prigovora te navodi da je njezin tim proučio transkript javljanja Šuice u emisiju. “Temeljem transkripta, potpredsjednica Šuica priznaje kako gledatelj ima pravo iznositi svoj stav, no čini se kako vjeruje da mediji ne bi trebali objavljivati izjave u kojima se kritizira javne osobe”, stoji u dokumentu iz ureda europske pučke pravobraniteljice.

“Također, čini se da (Šuica, op.a.) implicira kako TV postaja dopušta emitiranje kako bi povećala svoju popularnost”, nastavlja pravobraniteljica nabrajati sporne dijelove te podsjeća na preporuke koje je dala europskim dužnosnicima za medijske istupe: “Bilo koja izjava koja se može percipirati kao pokušaj gušenja kritičkog izvještavanja medija, treba se izbjegavati”, jasno je poručila pravobraniteljica.

“U zreloj demokraciji, Šuica bi podnijela ostavku” 

Na koncu, pravobraniteljica je zatražila pisani odgovor o ovom slučaju, ali i informacije o tome kako Komisija uopće osigurava da su povjerenici svjesni obveza prema Kodeksu ponašanja, koji zahtijeva da istupi u javnosti budu primjereni. Kako neslužbeno doznajemo, odgovor Komisije na Šuičin slučaj trebao bi stići tek u rujnu, zbog ljetne stanke.

“U zreloj demokraciji gospođa Šuica bi se ispričala i podnijela ostavku na svoju poziciju. S obzirom na to da mi nismo zrela demokracija, najmanje što očekujem je javna isprika Dubravke Šuice novinaru Pasku Tomašu i svim građanima Republike Hrvatske, zbog nanošenja sramote pred cijelom Europskom unijom, uz obećanje da se nešto slično nikada neće ponoviti”, zaključno je za Telegram rekla hrvatska državljanka koja je cijelu proceduru pokrenula.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako Europska komisija opravdati pred pravobraniteljicom Šuičinu izjavu. No i sama predsjednica komisije Von der Leyen ima svojih briga: nedavno je prijavljena zbog potencijalnog kršenja Kodeksa ponašanja jer je sudjelovala u reklamnom spotu HDZ-a za parlamentarne izbore.

Izvor: Telegram.hr