fbpx

KAKO ĆE IZGLEDATI SUTRAŠNJI IZBORI? Maske nisu obvezne, ali ovih pravila se morate pridržavati ako želite pristupiti biralištu

‘Birač koji ima masku, mora skinuti masku da ih se identificira. Isto na razmaku od metar i pol. Birači inače ne moraju imati maske’, kazao je za RTL Roko Strika, zamjenik predsjednice Posebnog biračkog mjesta u Zadru.

Sutrašnji parlamentarni izbori bit će održani uz dosad neuobičajene epidemiološke mjere i pravila koja će vrijediti za svih 3,8 milijuna građana u zemlji i inozemstvu s biračkim pravom.

Maksimalno ulaze dva birača odjednom
Posebna pravila pojasnio je za RTL Danas Roko Strika, zamjenik predsjednice Posebnog biračkog mjesta u Zadru.

“Razmak od metar i pol i unutar izbornog mjesta i van izbornog mjesta. Maksimalno može ući dvoje birača. Moraju dezinficirati ruke. Maske su obvezne za članove odbora, kao i rukavice za osobe koje pregledavaju dokumente. Birač koji ima masku, mora skinuti masku da ga se identificira. Isto na razmaku od metar i pol. Birači inače ne moraju imati maske”, nabrojao je Strika.

Ponesite svoje kemijske olovke

Što se tiče birača koji su u izolaciji, oni će glasovati na svome kućnom pragu.
“Oni kojima je potvrđen koronavirus, glasuju preko povjerljive osobe. Sve predmete izbornog procesa ćemo dezinificirati”, istaknuo je Strika.
Također je preporuka građanima da na birališta ponesu svoje kemijske olovke. A ako ih netko zaboravi ponijeti, na biralištima će biti spremne olovke koje će nakon svakog korištenja biti dezinficirane.