fbpx

KOLAKUŠIĆ AMERIČKOM KONGRESNIKU: “Ukinite vize za Hrvate, u suprotnom uvodimo vize za Amerikance u EU”

Kada govore o odnosima Sjedinjenih američkih država i Hrvatske političari s obje strane upotrebljavaju fraze poput ‘prijateljiskih zemalja’, ‘NATO saveznika’ i slično. Hrvatski vojnici već godinam sudjeluju (i ginu) u NATO-vim mislijama, a SAD tu i tamo donira nešto stare vojne opreme Hrvatskoj. No, s obzirom da se stalno naglašava kako su odnosi Hrvatske i SAD-a iznimno dobri i prijateljski začuđuje što za hrvatske državljane vrijede uvijeti za ulazak u SAD kao i za prijemerice Srbe- za sve njih se traži viza.

No, s obzirom da je Hrvatska dio Europske unije, iza nje bi ona trebala stati te sukladno zakonu tražiti reciprocitet za građane SAD-a. No, Europska komisija to već godinama ne čini. Dopušta da za građane Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra SAD za ulazak u tu zemlju traži vize, dok građani SAD-a mogu u države EU-a bez nje. Na to je upozorio hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić koji zahtjeva od SAD-a da ukine vize za Hrvatske i ostale članice EU-a.

Mislav Kolakušić je na sastanku delegacije za odnose između Europske unije i SAD-a upozorio predstavnika američkog Kongresa, zastupnika Jima Costu na činjenicu da SAD u ovom trenutku ne poštuje obvezu viznog reciprociteta i pozvao na ukidanje viznog režima za putovanje hrvatskih građana u SAD.

EK dozvoljava da se diskriminira Hrvatska

“U Europskom parlamentu pokrenuta je inicijativa za ponovno uvođenje viza građanima SAD-a, ukoliko SAD ne ukine vizni režim za četiri preostale države članice EU, među kojima je i Hrvatska. Ove jeseni će ona biti izglasana te će građani SAD-a trebati vize za ulazak u EU, upozorio je Kolakušić kongresnika Costu.

Osvrnuo se i na odnos EK prema diskriminaciji Hrvatske i ostele tri članice EU-a.

“Postojanje viznog režima prema hrvatskim građanima predstavlja diskriminaciju kojoj Europska unija mora stati na kraj poštivanjem svojih pravila, kazao je Kolakušić.