fbpx

KOLAKUŠIĆ: “Tvrde da ćemo dobiti novac od EU-a, a prešućuju da ćemo za članstvo izdvajati duplo više”

O pustim europskim milijardama kojima nam maše premijer Plenković (točnije ukupno 22 milijarde eura, 10+12, koliko će Hrvatskoj stajati na raspolaganju u idućih sedam godina) oglasio se europarlamentarac Mislav Kolakušić. On tvrdi da nije istina da se radi o ‘besplatnom’ novcu već da će ga hrvatski građani itekako platiti.

“Sve i jedan euro od dodatnih 10 milijardi eura koje bi Hrvatska trebala imati na raspolaganje sljedeće 4 godine kroz proračun nove generacije biti će dug, ili direktno dug hrvatskih građana, ili dug EU i opet, indirektno, hrvatskih građana. Već od sljedeće godine doprinosi iz hrvatskog proračuna za članstvo u EU će se gotovo uduplati, a masivno zaduženje prijeti smanjenom financiranju brojnih postojećih programa EU kroz višegodišnji financijski okvir, tvrdi Kolakušić te ujedno upozorava:

“Hrvatska danas gotovo u potpunosti živi na dug koji se penje po strahovitim stopama, a s ovime dodajemo novi dug kojeg ćemo otplaćivati kroz povećanu članarinu sve do 2058. godine. Umjesto slavlja jer će zadužiti svoje građane i njihove potomke”, ističe Kolakušić.

Novi dug

Napominje kako će proračun Europske unije biti znatno manje zbog odlaska Velike Britanije.

“To se neće moći lako popuniti. Osim Britanije i pandemija COVID-19 virusa je smanjila prihode državama. Zbog svega i i tzv. Proračun slijedeće generacije iznimno loš. To zaduženje se neće moći vratiti ni u slijedećih 100 godina. Umjesto toga treba stvoriti vlastita sredstva. EU treba potražiti nove izvore prihoda u onim sektorima gdje kriza nije prouzročila nikakve štete. Bankarski i financijski sektor te telekomunikacije su sektori koje treba opteretiti porezima jer čak i u ovoj krizi oni ostvaruju enormne profite, zaključuje Kolakušić.