fbpx

MARIĆ: “Kreću reforme javne uprave i zdravstva, stanje je neodrživo”

Reforme uprave i zdravstva u kojem je financijsko stanje neodrživo bit će prioriteti nove vlade Andreja Plenkovića, kazao je bivši i budući ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za subotnji Jutarnji list.

Marić je za zadnji vikend srpnja najavio i prvi sistemski otpis poreznih dugova.

Zdravstvo je, istaknuo je Marić, kao sustav tijekom pandemije koronavirusa pokazalo brojne prednosti, pogotovo što se tiče ljudskog faktora, ali je jasno da će se vlada morati uhvatiti u koštac s pitanjem financijskih problema koji se gomilaju, navodi dnevnik, podsjećajući da je trenutačni ukupni dug za lijekove narastao na više od 10 milijardi kuna.

Kaže da je reforma javne uprave ključni prioritet

Što se pak tiče reforme javne uprave kao ključnog prioriteta u novom mandatu, Marić je poručio da su prepoznali problematiku sustava plaća kao vrlo važnu, ali i cjelokupno funkcioniranje javne uprave.

“Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu”, istaknuo je ministar.

Objasnio je i da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života.

Iako su ih neki konstruktivni kritičari upozoravali da su trebali izaći ranije na inozemno financijsko tržište i pokupiti što je veći mogući iznos, Marićeva je procjena da su se za 2 milijarde eura zadužili u pravom trenutku jer su uz ročnost od 11 godina dobili kamatu 1,6 posto, a mjesec dana ranije na taj bi iznos platili jedan postotni poen višu kamatu. Na novo financiranje nakon ljeta Marić očigledno ne računa jer smatra da su javne financije zasad pod kontrolom, donosi Jutarnji list.

Hina