fbpx

NJEMAČKA MINISTRICA: “Ne smijemo očekivati čuda, cjepivo za šire slojeve stanovništva biti će spremno najranije sredinom sljedeće godine”

Njemačka ministrica znanosti Anja Karliczek najavila je dodatna sredstva tvrtkama koje rade na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa ali je istodobno ublažila očekivanja da bi cjepivo moglo biti gotovo prije sredine sljedeće godine.

“Ne smijemo očekivati čuda i moramo polaziti od toga da će cjepivo za šire slojeve stanovništva biti spremno najranije sredinom sljedeće godine”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Anja Karliczek (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon sastanka njemačke vlade.

Na sjednici vlade je donesena i odluka o financijskom pomoći za tri tvrtke koje rade na pronalasku cjepiva za što je iz posebnog programa izdvojeno 750 milijuna eura.

Sredstva podijeljena na tri tvrtke

Sredstva bi trebala biti podijeljena na tvrtke BioNTech iz Mainza, CureVac iz Tübingena i IDT Biologika iz Dessaua koje je preporučio poseban gremij stručnjaka.

Zauzvrat njemačka vlada očekuje da će “primjereni dio proizvodnje cjepiva” biti stavljen na raspolaganje njemačkim zdravstvenim ustanovama.

“Svim njemačkim građanima koji žele biti cijepljeni će to biti i omogućeno”, rekla je Karliczek. Ona je najavila da će od sljedećeg tjedna voditi “intenzivne razgovore” s tvrtkama kako bi bila definirana raspodjela sredstava.

Dodatna sredstva bi prije svega trebala biti iskorištena za povećanja proizvodnih kapaciteta i kapaciteta za provođenje kliničkih studija.

Jedna od tvrtki koje će biti subvencionirane, CureVac, u travnju je došla u središte pozornosti javnosti nakon što je otkriveno da je Washington pokušao financijskim sredstvima ovu tvrtku privući u SAD i time osigurati ekskluzivno pravo na korištenja cjepiva.

Hina