fbpx

Ovo je prvih šest poteza koje će povući koalicija Restart osvoji li vlast

Restart koalicija napisala je prvih šest poteza koje će povući osvoji li vlast. Objavljujemo ih redom kojim su odgovarali Njihove odgovore donosimo bez ikakve novinarske i uredničke intervencije, osim međunaslova

Obećanja Restart koalicije

1. Obračun s virusom

Sada je najvažnije obračunati se s virusom, zaustaviti širenje te sačuvati zdravlje i živote naših ljudi. Povratak virusa ovih dana zabrinuo je sve i pokazao potpuno pogrešnu politiku HDZ-ove vlade i Andreja Plenkovića, kao i totalni krah njihova koncepta „sigurnosti“ u borbi s virusom COVID-19. Prije tri i pol mjeseca su potpuno zaključali i zaustavili sve u zemlji te nakon toga neodgovorno otišli u izbore. Zanemarili su mjere opreza i preko noći sve liberalizirali. Ispolitizirani Stožer se morao maknuti iz javnosti, jer su istureni članovi Stožera počeli iritirati ljude svojim kontroverznim izjavama i potezima. I danas imamo to što imamo. Ključno je vratiti povjerenje da je Hrvatska relativno sigurna zemlja što će biti presudno za smanjenje štete i obnovu gospodarstva.

2. Moratorij na kredite

U prvih 7 dana nove Vlade donijeti ćemo zakon o moratoriju na kredite i leasinge na najmanje 12 mjeseci. Bez toga, svi poduzetnici i građani koji su ulagali u kampove, apartmane, opremu, autobuse, brodice i slično su u velikom problemu. Ljudima treba izravno pomoći kako bi preživjeli ovu godinu, dok se ne riješimo virusa i gospodarstvo vratimo u puni pogon.

3. Krediti HBOR-a

Osigurat ćemo direktne kredite za likvidnost preko državnih institucija kao što su HBOR i HAMAG-BICRO. Poslovne banke uopće ne izdaju nove kredite, sve je „zaključano“ i u takvim uvjetima očekuje se pomoć države i njezinih institucija. Uz smanjenu aktivnost i smanjene prihode poduzeća, dodatna likvidnost kroz bankarski sektor i državne financijske institucije jedini je način da se premosti kriza i velika glad za novcem. A u ovom trenutku taj sustav je potpuno zakazao.

4. Pomoć od 750 kuna za najugroženije

Za sve ugrožene i nesigurne građane, osobito umirovljenike s mirovinama do 2.000 kuna, socijalno potrebite koji danas primaju minimalnu naknadu od svega 800 kuna, 100.000 nezaposlenih koji trenutačno ne primaju nikakvu naknadu sa Zavoda, pripremili smo paket financijske pomoći za iduća tri mjeseca. Oko 750 kuna mjesečno po osobi. Zamislite samo koliko će sada jedna socijalno ugrožena obitelj morati izdvojiti za maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju kada je sve poskupjelo 10 puta. HDZ-ova Vlada nije ništa napravila za građane, za razliku od susjednih zemalja koje su uz fiskalne poticaje poduzetnicima kreirale i poticaje građanima.

5. Potpuni zakon o skraćivanju radnog vremena

Improviziranu mjeru za očuvanje radnih mjesta skraćenjem radnog vremena koju je na brzinu, bez dovoljno novca (svega do 2.000 kn po radniku) i uz diskriminaciju, odnosno isključivanje iz mjere više od 90% svih poduzeća – prije svega mikro poduzeća do 10 zaposlenih koja zapošljavaju čak 30% svih radnika u gospodarstvu – zamijenit ćemo zakonom o skraćenom radnom vremenu koji cjelovito regulira ovu problematiku i omogućuje svim poduzećima u teškoćama korištenje ove mjere, bez diskriminacije. Podsjećamo da smo taj zakon još u travnju napravili po najboljim iskustvima Njemačke, poslali u saborsku proceduru, a vladajući su ga glatko odbili.

6. Financiranje obnove Zagreba

Donijet ćemo zakon o obnovi Grada Zagreba i okolice, upravo ono što je HDZ propustio napraviti prije nego je neodgovorno pobjegao u izbore. Naš model iz tog zakona predviđa sveobuhvatnu pomoć države koja podrazumijeva financijsku, stručnu i organizacijsku potporu. Sam model financiranja bazirat će se na omjeru 50% država, 30% Grad Zagreb i 20% vlasnici nekretnina.

Izvor: Index.hr