fbpx

PODUZETNICI U ŠOKU Firme zbog korone imaju pravo na otpis poreza, ali ne ako su nove

Iako su vladine mjere pomoći tvrtkama u koronakrizi mnogim poduzetnicima pomogle da glavu održe iznad vode, dio njih naknadno se suočio s neočekivanim problemima u provedbi mjera.

Među onima koji su na svojoj koži osjetili što znači neusklađenost prakse među raznim tijelima državne uprave, kao i naknadne izmjene i tumačenja propisa, jedan je zagrebački odvjetnik (podaci poznati redakciji) svoj slučaj ispričao za portal Index.

Nema pravo na otpis poreza i doprinosa jer je firmu pokrenuo u studenom 2019.

Naš je sugovornik, naime, od Porezne uprave zatražio da mu država, kako je to najavila, a mnogima i učinila, otpiše potraživanja na ime poreza i doprinosa za razdoblje od ožujka do svibnja, budući da se, zbog zatvaranja hrvatskoga gospodarstva, suočio s ogromnim padom prihoda. No kada je dobio sugovornike u Poreznoj upravi, rekli su mu da na otpis potraživanja po osnovi poreza i doprinosa – nema pravo! Razlog? Samostalnu je djelatnost pokrenuo tek u studenom prošle godine – dakle, nekoliko mjeseci prije izbijanja koronakrize, što je poreznicima bilo dovoljno da njegov zahtjev za pomoći u krizi jednostavno odbiju.

U Poreznoj upravi jedni kriteriji, u HZZ-u drugi

“Iako sam imao čime dokazati ogroman pad prometa, u Poreznoj upravi su mi kazali da ne ostvarujem pravo na otpis potraživanja na ime poreza i doprinosa jer sam samostalnu djelatnost pokrenuo poslije 15. ožujka prošle godine. Iznenadilo me takvo tumačenje propisa, budući da su na početku koronakrize, u ožujku, svima bez problema odgodili plaćanje poreza i doprinosa. Osim toga, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) nije bilo nikakvih problema s time kada sam pokrenuo vlastiti biznis i bez problema su mi odobrili potporu za očuvanje radnih mjesta”, objašnjava naš sugovornik.

Poreznicima se, dodaje, javio zato što uskoro, 20. srpnja, istječe rok za podnošenje zahtjeva za otpis poreznih potraživanja. No umjesto oprosta, svi su izgledi da će poreze i doprinose i za proljetne mjesece, u kojima je gospodarstvo gotovo stalo, morati podmiriti.

Suluda pravila

“Šokiran sam. U mom slučaju pad prometa u svibnju u odnosu na veljaču iznosi više od 80 posto, što je iznad svih kriterija za otpis. Ovdje se radi o općoj diskriminaciji svih koji su u poduzetništvo ušli u zadnjih 11 mjeseci prije izbijanja koronakrize”, dodaje naš sugovornik.

Žali se i na ponašanje referenata u Poreznoj upravi. Kaže da je teško dobiti konkretan odgovor na neko pitanje, kao i da se propisi mijenjaju praktično preko noći te da ne zna kako će tko protumačiti koji propis.

Iz Porezne uprave odgovorili su nam kako je mjera oslobađanja plaćanja poreznih obveza namijenjena onima koji su imali pad prihoda ili primitaka od najmanje 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Drugim riječima, ako poslovni subjekt nije postojao u istom lanjskom razdoblju, onda on ni ne može ostvariti oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa jer nema osnove na kojoj bi se izračunao takav pad prometa.

Porezna uprava: Novoosnovane tvrtke nemaju pravo na oprost i to nećemo mijenjati

“S obzirom na to da je kao uvjet mjere za oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza propisano da se pad prihoda, odnosno primitaka, uspoređuje s podacima iz istog razdoblja prethodne godine, novoosnovanim društvima nije propisana mogućnost korištenja mjera. Navedene odredbe Općeg poreznog zakona i Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona neće se za sada mijenjati”, stoji u odgovoru Porezne uprave na upit Indexa.

S druge strane, iz HZZ-a smo dobili potvrdu kako kod njih uvjet za dobivanje potpora vezanih uz koronakrizu nije taj je li tvrtka novoosnovana ili postoji dulje od godinu dana.

“Takva praksa ne postoji u HZZ-u”, kratko su odgovorili na naš upit.

Hrvoje Bujas: Porezna uprava i HZZ moraju se uskladiti i jednako tretirati sve tvrtke koje su osnovane do kraja veljače ove godine

Cijelu je situaciju prokomentirao i Hrvoje Bujas, jedan od osnivača udruge Glas poduzetnika. I Bujas je upozorio da je problem u Hrvatskoj što se propisi prečesto mijenjaju i što poduzetnici nisu upoznati s izmjenama, dok je provedba propisa priča za sebe. Dodaje kako je Glas poduzetnika na početku koronakrize tražio da se sve mjere odnose na tvrtke koje su postojale krajem veljače, što je dijelom i usvojeno.

“Malo je čudno da poduzetnik može dobiti pomoć od HZZ-a, a ne može od Porezne uprave. HZZ i Porezna uprava moraju biti usklađeni i podjednako tretirati sve tvrtke u Hrvatskoj koje su osnovane do kraja veljače”, poručio je Bujas za Index.

Odvjetnik koji nam se požalio na svoj slučaj kaže kako ne namjerava odustati. Ističe da se država ne smije tako ponašati prema ljudima koji su tek zakoračili u poduzetništvo.

“Rekao sam im da ću nastaviti tražiti svoje pravo pa neka me oni nastave odbijati”, zaključuje naš sugovornik.