fbpx

POGLEDAJTE ŠTO NAJAVLJUJU – HDZ-ovci rad nedjeljom žele zabraniti svima!

HDZ-ov program zove se Sigurna Hrvatska pa stranka tako ima i istoimenu web stranicu. Na njoj se nalazi i dio o zabrani rada nedjeljom, koja je također u HDZ-ovom programu.

Zanemarimo na trenutak to što zabrana rada nedjeljom nema veze sa sigurnošću, nego bi za tisuće radnika značila nesigurnost jer bi uslijed smanjene potrebe za radnom snagom dobili otkaze. Ovdje pažnju treba obratiti na još nešto.

Za HDZ dostojanstvo podrazumijeva nerad nedjeljom i to žele osigurati “svakom hrvatskom čovjeku”

Naime, dosad su se ideje i pokušaji zabrane rada nedjeljom odnosili na zabranu rada u trgovinama, a ako je suditi prema onome što HDZ poručuje putem svoje web stranice, sada razmišljaju mnogo šire. U vremenu kada nam prijeti najveća kriza u posljednjih stotinu godina i kada je rad nedjeljom za neke vrlo vjerojatno pitanje opstanka, HDZ je osmislio slogan “Neradna nedjelja jer obitelj je ispred profita”.

“Naša politika temelji se na tome da svakom hrvatskom čovjeku i svakoj obitelji osiguramo dostojan život, siguran posao i perspektivnu budućnost u Hrvatskoj. Dostojan život podrazumijeva i vrijeme za obitelj. Duboko vjerujemo da nedjelja treba biti dan koji će naša djeca provoditi sa svojim roditeljima i stoga ćemo i treći put inzistirati na zakonu o zabrani rada nedjeljom”, stoji na HDZ-ovoj stranici Sigurna Hrvatska.

HDZ nam, dakle, nudi definiciju dostojanstva koja podrazumijeva i nerad nedjeljom. Sintagma “svakom hrvatskom čovjeku”, a to HDZ-ovci obećavaju biračima na svojoj stranici, ne ostavlja mnogo prostora za nagađanje.

Prema onome što pišu na web stranicama, HDZ bi rad nedjeljom zabranio i u pekarama, kafićima, restoranima, ali i u – bolnicama

Ako dostojanstvo podrazumijeva nerad nedjeljom, kako to vide HDZ-ovce, a pritom žele takvo dostojanstvo osigurati svakom čovjeku u Hrvatskoj, to znači da HDZ ne želi zabraniti samo rad nedjeljom u trgovinama, nego i u pekarama, kafićima, restoranima. Sintagma “svakom hrvatskom čovjeku”, shvatimo li je doslovno, zapravo bi značila da bi se rad zabranio i u bolnicama.

Valjda su i naši liječnici i medicinske sestre za HDZ hrvatski ljudi koji također zaslužuju prstohvat HDZ-ovog dostojanstva

Ima još čudnih stvari na HDZ-ovoj stranici kada je riječ o fiksaciji te stranke na zabranu rada nedjeljom.

Ima još čudnih stvari u HDZ-ovoj prezentaciji fiksacije o neradu nedjeljom

Na primjer, spominju da više od 80% građana podržava zabranu rada nedjeljom, no nigdje ne navode na koje se istraživanje pozivaju. Štoviše, posljednja anketa koju je proveo RTL pokazuje da je 60 posto građana za zabranu, što nije ni blizu postotku kojim barata HDZ.

Dalje, HDZ spominje kako je Ustavni sud dvaput rušio zakone o zabrani rada nedjeljom koje je donosio, no ne navodi kako to misli izbjeći u ovom trećem pokušaju. Naime pravo na rad je Ustavom zajamčeno pravo, a HDZ bi rad zabranio i onima koje nitko ne prisiljava raditi nedjeljom, nego sami to žele. HDZ, kojemu su puna usta obitelji, rad bi zabranio i obiteljskim poslovima i potencijalno ugrozio egzistenciju tih obitelji. Uz, jasno, one čiji bi članovi ostali bez posla kada bi se HDZ-ova ideja o zabrani rada nedjeljom provela u djelo.

Još je najmanje jedna nelogičnost u HDZ-ovoj web prezentaciji zabrane rada nedjeljom. Na kraju teksta, naime, navode kako predlažu 14 radnih nedjelja, a da će na poslodavcima biti da odrede koje će to nedjelje biti. Kako sad to? Što je s dostojanstvom tih 14 nedjelja koje bi HDZ ostavio radnima? I valjda hrvatski čovjek, ako mu HDZ već misli oduzeti dostojanstvo čak trećinu godine, ima pravo sam birati kada će mu se to dostojanstvo oduzeti, a ne neki poslodavci!

Populistički pokušaj prikupljanja glasova “hrvatskog čovjeka”

HDZ-u je koncept toga da neki rade, ali da za to, naravno, budu dobro plaćeni, a što bi kontrolirala neka od desetaka inspekcija pod HDZ-ovom kontrolom koje su inače upregnute u maltretiranje poduzetnika, i to kako bi obitelj mogla otići u restoran, lunapark ili, nedajbože, trgovinu, nepoznat ili se prave da im je nepoznat, u prozirnom populističkom pokušaju prikupljanja glasova “hrvatskog čovjeka”.

Ostaje za vidjeti kako će im se na izborima to honorirati.

Izvor: Index.hr