fbpx

Škoro 1986. svirao na dolasku Titove štafete u Osijek

Sredinom 1980-ih vođa Domovinskog pokreta Miroslav Škoro nastupao je na priredbama čiji je glavni cilj bio njegovanje kulta ličnosti Josipa Broza Tita, uz slavljenje Jugoslavije i socijalizma. U raznim je prigodama 1983., 1984. i 1986. godine zabavljao uzvanike na dodjeli diploma Političke škole socijalističke omladine, kao i dodjeli nagrada za njihovo društveno-političko trudbeništvo. Škoro je svirao polaznicima Jugoslavenske narodne armije i sudionicima omladinske radne akcije u Osijeku. Vrhunac njegove karijerne faze jugo-animatora desio se 1986. godine, kad je nastupao u čast Štafete mladosti i samog druga Tita, pišu Novosti.

Razvidno je to iz novinskih isječaka iz tog doba, a ti nepoznati detalji iz Škorine mladosti u suprotnosti su s onim što Škoro ovih dana, kao čelnik Domovinskog pokreta, govori o Jugoslaviji i tom vremenu.

Nakon što je prije mjesec dana Jutarnji list objavio tekst iz omladinskog časopisa Ten u kojem piše da je prvi čovjek Domovinskog pokreta sredinom osamdesetih bio predsjednik Komisije za kulturu pri Općinskom komitetu Saveza socijalističke omladine Hrvatske u Osijeku, prozvani Škoro pokušao je umanjiti efekte te činjenice. U jednom od medijskih istupa poručio je da je samo svirao gitaru 1985. godine u klubu muzičke omladine.

Dolazak Štafete te 1986. pripremao se dugo, a Škoro je svirao

“Priznajem, unaprijed da sam udisao zrak u bivšoj Jugoslaviji i to na izričiti zahtjev mojih unutarnjih organa”, pokušao je ironijom otkloniti citat iz časopisa Ten da je kao šef Komisije u lokalnoj socijalističkoj omladini bio “poznati društveno-politički radnik”. Sada, međutim, znamo da je gitaru svirao na priredbama posvećenima Titu i Jugoslaviji, i to više godina zaredom. Škoro je, primjerice, pripadao biranim kulturnim radnicima, glazbenicima i bendovima koji su 1986. godine nastupili u čast dolaska štafete u Osijek. Na dan održavanja manifestacije, 24. travnja 1986. godine, Glas Slavonije objavio je najavu cjelodnevnih aktivnosti povodom štafetne svečanosti.

“Od 22 sata do 3 ujutro na rasporedu su videospotovi, video-filmovi i nastup Miroslava Škore”, obavijestio je čitatelje osječki dnevnik, navodeći potom druge bendove i popratni kulturni sadržaj koji je bio izložen u kompleksu Studentskog centra. “Istovremeno, u izložbenim prostorima bit će otvorene izložbe fotografija ‘Štafeta u Osijeku’, te ‘Tito – mir – nesvrstanost’. Odlazak Štafete mladosti iz Studentskog centra, u kojem će cijele noći trajati omladinsko veselje, predviđeno je za petak u 7 sati ujutro”, pisao je Glas Slavonije uz prigodni naslov “Uz štafetu cijelu noć”.

Arhiva Glasa Slavonije pokazuje da je događaj organiziran mjesecima, i da je vrhunac bio predviđen opisanim svečanostima u Studentskom centru. ‘Uz štafetnu palicu cijele noći smjenjivat će se počasne straže pionira, omladine, učenika, studenata, mladih radnika, brigadista, pripadnika Jugoslavenske narodne armije’, piše Glas Slavonije, šaljući poziv svim građanima da izvjese zastave na kuće. ‘Roditelji: dopustite djeci da noć provedu u Studentskom centru – uz svoju štafetu’, tiskao je slavonski dnevnik molbu Odbora za proslavu i obilježavanje Dana mladosti općine Osijek.

Uz funkcionere Komunističke partije i lokalne glavešine JNA, štafetu na Trgu slobode svečano su dočekali pioniri, socijalistička omladina, radni ljudi i građani općine Osijek. Nakon prigodnih govora, štafeta je odnesena u Studentski centar, gdje joj je počast na pozornici odao i Miroslav Škoro, uz tamburaški sastav Slavonski bećari s kojima je godinu prije počeo surađivati. Sutradan je Glas Slavonije objavio izvještaj iz Studentskog centra. “Smjenjuju se nastupi KUD-ova, zvuci slavonske tamburice mijenjaju se s baladama mladih osječkih akustičara. Iz disko-kluba odzvanja pjesma Računajte na nas. U kino dvorani vrti se film o Štafeti, Bošku Buhi. Atmosfera noći uz štafetu koja će se dugo pamtiti raste”, opisuje Glas Slavonije rezimirajući u jednoj rečenici glavnu poruku štafete u Osijeku: “Da i dalje ostajemo dosljedni na putu najvećeg učitelja, druga Tita.”

I ranijih godina nastupao na svečanostima posvećenima Titu, socijalizmu i Jugoslaviji

Govoreći o mladosti prije nekoliko dana za Novu TV Škoro ništa od ovoga nije spomenuo.

“Kao i mnogi glazbenici u to vrijeme, nastupio sam i vodio mali tečaj gitare, nisam išao na omladinsku radnu akciju Brčko-Banovići”, rekao je Škoro dotaknuvši se nešto konkretnije i članstva u socijalističkoj omladini. “Popis učenika i studenata u bivšoj Jugoslaviji je bio popis članova Saveza, nisi to mogao izabrati da budeš ili ne budeš, tako da je to jedan licemjerni pokušaj da se mene prokaže da sam ja bio nešto što nitko drugi nije bio”, dodao je.

Godine 1984. sudjelovao je i na svečanosti povodom Dana mladosti, koji se danas smatra sastavnim dijelom njegovanja kulta Josipa Broza Tita. Vrhunac toga jugoslavenskog praznika svake je godine bila štafeta, koju je Škoro “uspavljivao” na onoj svečanosti 1986. godine. No taj je datum sadržavao i brojne druge rituale za simboličku inicijaciju socijalističke omladine. Ovaj je konkretni događaj iz 1984. godine organizirao Općinski komitet u kojem je Škoro vodio Komisiju za kulturu. “Polaznicima političke škole OK SSOH Osijek podijeljene su diplome, a potom je izveden prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali Miroslav Škoro, zbor OŠ Jovan i Milena Radivojević i KUD Biseri Slavonije”, stoji u tekstu omladinskog lista Ten.

Godinu poslije, u travnju 1985., objavljen je i onaj razgovor sa Škorom u listu Ten. Pored informacije da je bio “poznati društveno-politički radnik” tamo je pisalo i da je najmanje jednom nastupao za mlade vojnike povodom Dana Jugoslavenske narodne armije, iz koje je Škoro svojevremeno izašao s činom desetara.

Izvor: Index.hr