fbpx

SPAS ZA TURIZAM I BOLESNE: SDP već od rujna uvodi potpunu legalizaciju marihuane

Predsjednica Savjeta za zeleni razvoj SDP-a Mirela Holy je rekla kako već sad u Hrvatskoj postoje proizvođači koji proizvode konoplju s niskim udjelom THC-a do 0.2 posto i da su to uglavnom prehrambeni proizvodi. „Kako bi se oslobodio puni potencijal konoplje nužno je maknuti tu besmislenu granicu jer će to omogućiti i Agronomskom fakultetu i institutima da mogu križati sorte koje će se onda moći iskoristiti u najrazličitije primjene“, rekla je Holy te dodala kako su svi dijelovi konoplje iskoristivi.

Istaknula je kako se konoplja može primjenjivati u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, kemijskoj, automobilskoj i mnogim drugim industrijama te da je konoplja posebna biljka zbog kanabinoida koji su vrlo bitni spojevi za liječenje i ublažavanje negativnih posljedica cijelog niza vrlo teških bolesti poput multiple skleroze, Chronove bolesti, malignih bolesti i drugih teških bolesti.

Holy je rekla kako Zakon predviđa da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet biljaka u cvjetanju te da tih devet biljaka nije toliko namijenjeno rekreativnom uživanju, već ljudima s teškim bolestima.

Navela je kako je to ograničenje od devet biljaka usmjereno na sprječavanje pojave crnog tržišta i nekontroliranih uvjeta. Rekla je i kako je Lex cannabis bio stavljen u saborsku proceduru, prošao je javnu raspravu koja je trajala oko mjesec dana, komentari su bili pozitivni i uvažili su pojedine sugestije iz komentara.

“Javna rasprava je završena sredinom ožujka, zakon je ušao u proceduru početkom svibnja i ako se kreira saborska većina negdje tijekom ljeta, ovaj zakon bi mogao biti usvojen već u rujnu“, zaključila je Holy.