fbpx

SUROVO BUĐENJE NAKON IZBORA Odlaze Meggle i TDR, bolnicama obustavljeni lijekovi, EU novca – nema…

Nakon parlamentarih izbora, Hrvati se malo pomalo suočavaju sa stvarnošću. Ona će ih svom silinom udariti u glavu tek na jesen, nakon godišnjih odmora. Za sada izviruju samo vrhovi ledenog brijega krize kakva će se dugo pamtiti. A Hrvatska će ju, zahvaljujući upravo HDZ-u koji ju vodi već godinama, dočekati potpuno nespremna.

Kao baloni od sapunice ovih se dana rasprskavaju Plenkovićeve priče o pustim milijardama eura koje će nam Bruxelles dati kako bi smo se lakše suočili sa krizom. Od obećanih 20 milijardi eura dobili smo – šipak.

Čelnici država članica EU-a ne mogu se složiti oko iznosa novca a kamo li o tome koliko bi koja zemlja trebala dobiti. Političke vođe Nizozemske, Danske, Austrije i Švedske, a po novome i Finske, ne žele dati pošteno zarađeni novac svojih građana državama poput Hrvatske, Grčke, Španjolske, Italije i sl. gdje će taj isti novac biti potrošen za plaćanje hrpe beskorisnih uhljeba po državnim agencijama i javnom sektoru. Oni zahtjevaju reforme, a u Hrvatskoj ih nema. Zato nema ništa ni od 20 miljardi eura kojima je Plenković mazao oči građanima prije izbora.

Taj isti Plenkopvić je lakonski i bez imalo stresa odgovorio da su enormni dugovi bolnica veledrogerijama nešto uobičejeno što se ‘periodički događa’. Njemu je normalno da se kupljena roba ne plaća. Zato danas Medika u više od 20 bolnica neće moći isporučiti lijekove.

Podsjetimo, od prošlog tjedna veledrogerije tvrde da će danas početi s obustavom isporuke lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama zbog duga koji je u ovom trenutku 4,2 milijarde kuna.

Od tog iznosa čak 3,6 milijardi dospjelo je za naplatu, a kako nije bilo reakcija na prošlomjesečno upozorenje o neodrživosti takvog stanja Udruga veledrogerija pri HUP-u, danas je pokrenuto obustavljanje dostave lijekova i potrošnog medicinskog materijala dok se problem barem dijelom ne riješi.

O tome što nam se sprema svjedoči i 160 otkaza u Osijeku nakon što je tvornica mlijeka Meggle najavila odlazak iz Hrvatske. Istim će putem po svemu sudeći krenuti i rovinjski TDR. Naime, multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) neslužbeno namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Hrvatske u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”, što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja.

Po svemu sudeći Hrvatsku čeka teška jesen. Brod je počeo tonuti, a zna se što se onda događa.