fbpx

TELEGRAM OBJAVIO TRANSKRIPTE: HBOR se prvo opirao dati 590 milijuna kuna kredita tvrtki iz afere Rimac. A onda su došli HDZ-ovi ministri!

Uprava HBOR-a izričito je bila protiv tolikog kreditiranja projekta zbog kojeg je uhićena Rimac, ako investitor ne dobije novac od ostalih banaka. Iako nikakav novac iz drugih banaka nije osiguran, dva mjeseca kasnije HBOR će spornim vjetroelektranama najednom odobriti veliki kredit. Na sjednicama Nadzornog odbora za njih se zauzimala tadašnja ministrica Žalac, otkrivaju transkripti, a HBOR je u odgovorima Telegramu pokušao prikriti ključne detalje o kreditu, piše Telegram

Telegram je u posjedu transkripata koji otkrivaju novi, za Vladu neugodan krak korupcijske afere Rimac. Transkripti pokazuju kako je pod neobjašnjivim uvjetima, uz prisustvo ministara, došlo do državnog kredita HBOR-a projektu radi kojeg je uhićena Josipa Rimac.

Službeni zapisnici iz HBOR-a koje ovdje ekskluzivno donosimo otkrivaju da je državni kredit vjetroelektranama od 590 milijuna kuna odobren nakon što su hrvatske i inozemne banke redom odbile financirati projekt, a novac za projekt zagovarali su članovi Vlade poput tadašnje ministrice Žalac.

Novac je 2019. naglo odobren iako investitor nije nabavio novac kod drugih banaka, što je isprva bio ključan uvjet HBOR-a da odobri državna sredstva. Da su ministri vrlo dobro znali kako bez konzorcija banaka HBOR ne bi trebao ulaziti u projekt, izjavila je i sama Žalac na jednoj od sjednica banke.

Zbog odustajanja ostalih banaka, Uprava HBOR-a opirala se kreditiranju i na sastancima iznosila niz primjedbi na račun investitora. No, unatoč tome, kao jedna od članica Nadzornog odbora koji kontrolira rad banke, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac zalagala se da se “detaljno razmotri svaka moguća opcija”.

Na Telegramov upit zašto se lani toliko zauzimala za tvrtku C.E.M.P. i njene vjetroelektrane, Žalac je prvo kazala kako se ne može sjetiti što je bilo, a zatim odgovornost prebacila na HBOR.

Najvažnije, Uprava HBOR-a bila je protiv kreditiranja tvrtke iz afere Rimac u takvom iznosu, ako investitor ne dobije novac od konzorcija komercijalnih banaka. To se postavlja kao ključan uvjet za državno financiranje, jasno je iz zapisnika.

Iako nikakav novac iz drugih banaka nije osiguran, dva mjeseca kasnije HBOR će spornim vjetroelektranama najednom odobriti povoljno kreditiranje od 590 milijuna kuna, odnosno 80 milijuna eura.

Više pročitajte na Telegram.hr