fbpx

U Hrvatskoj 91 novi slučaj, umrla jedna osoba. Još zaraženih s koronasvadbe u Zadru

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o širenju koronavirusa. U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978.

Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba.

Do danas je ukupno testirano 89.764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

Još četvero novozaraženih u Zadarskoj županiji, tri sa koronasvadbe u Zadru

Još se čekaju rezultati svih testova sudionika svadbe u Splitu koja je postala žarište. Zadnjih dana u više je navrata zabilježeno da se koronavirus širio na svadbama pa se očekuje da će se pooštriti mjere za njihovo održavanje.

U popodnevnim satima Zadarska je županija objavila kako su potvrđena četiri nova slučaja, od kojih su tri sa svadbe u Zadru koja se ispostavila žarištem korone. S nova tri zaražena sada je sa svadbe zaraženo ukupno deset ljudi.

Jedna od četiri novozaražene osobe je zaražena na nekom drugom mjestu i utvrđuje joj se kretanje.

Na području Zadarske županije trenutačno su 22 osobe zaražene koronavirusom.

“Apeliramo na sve građane da se pridržavaju osnovnih epidemioloških uputa što podrazumijeva stalnu higijenu, držanje propisane distance te nošenje zaštitne maskice u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veći broj ljudi”, poručili su iz stožera Zadarske županije.

U Puli zaražen kirurg

Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice koji nije zaražen u bolnici, nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je danas popodne u izjavi za novinare ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

“Cijeli epidemiološki izvid je krenuo gotovo u sekundi. Vrlo brzo su ispitani kontakti osobe našeg zdravstvenog djelatnika i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava”, rekla je ravnateljica Hrstić.

“U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19”, rekla je Hrstić.

Brodsko-posavska županija naknadno izvijestila o 12 novih slučajeva

U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih, izvijestio je u četvrtak ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Kako je rekao Cvitković, od tog broja njih 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a za jednu osobu utvrđuje se izvor zaraze.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutačno je jedna osoba pozitivna na koronavirus i ona je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji nema veze sa zarazom.

U Brodsko-posavskoj županiji ima 57 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U vezi s jučerašnjom informacijom o zaraženima s jednog privatnog okupljanja, novinari su pitali je li riječ o proslavi ređenja jednog svećenika u Slavonskome Brodu, a Cvitković je odgovorio kako zbog moguće stigmatizacije neće komentirati privatna okupljanja.

Mijo Kršić iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdio je na upit novinara da su među pozitivnima na koronavirus i dva policijska službenika. Rekao je kako je riječ o osobama koje rade u uredima i nisu u izravnom kontaktu s građanima te da su, prema proceduri, testirani i oni koji su s njima bili kontaktu, a njihovi su nalazi bili negativni.

Ogulin novo potencijalno žarište

Karlovačka županija broji novooboljele od koronavirusa, a novo potencijalno žarište je grad Ogulin. Rezultati novih testova pokazuju da imaju još četiri novooboljele osobe.

“U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi koja je bila kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba”, rečeno je KAportalu u županijskom Stožeru civilne zaštite kao i da su od početka epidemije dosad obavljena 3252 testiranja.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su 4 pozitivna nalaza. U tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera te utvrđivanja kontakata oboljelih osoba, kažu u Stožeru. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Ogulina, epidemiolozi su utvrdili 27 kontakata oboljele osobe te se nalaze pod mjerama samoizolacije.