fbpx

UKLJUČUJE SE EU: Laura Kovesi će istraživati pljačku hrvatskih šuma, ono što DORH i USKOK ne žele

”Laura Kovesi – od jeseni šefica europskog Uskoka koja će odraditi sve ono što naše institucije nisu, a još odavno su morale. Samo za ‘slučaj šume’ pripremili smo preko 2.000 dokumenata… Nećemo zaboraviti ni prijavu OLAF-u, svojevrsnoj policiji za sankcioniranje nenamjenskog trošenja novca iz EU fondova”, najavili su u srijedu 15. srpnja aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj Facebook stranici te su podijelili fotografiju žene koja je bila na čelu neovisne rumunjske antikorupcijske agencije (DNA) te je istražila i kazneno procesuirala stotine političara te korumpiranih visokih dužnosnika, dok je više ministara strpala iza rešetaka.

“Obećali smo da nećemo odustati, pa eto, samo javljamo što sve odrađujemo, u kojoj smo fazi i da držimo obećanje!”, najavili su hrvatski aktivisti.

Podsjetimo, Laura Codruţa Kövesi, glavna tužiteljica Europske Unije, početkoom veljače ove godine u Europskom parlamentu susrela s hrvatskim euro-zastupnikom Mislavom Kolakušićem, na marginama sjednice Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Rumunjka je tada u Europskom parlamentu predstavila ustroj Ureda europskog javnog tužitelja, a to je učinila pred članovima Odbora čiji su članovi i hrvatski europarlamentarci Mislav Kolakušić i Karlo Ressler.

Europsko javno tužiteljstvo trebalo bi djelovati od kraja 2020. godine. Prema informacijama objavljenim pred Odborom za pravosuđe Europskog parlamenta, nakon što aktivnosti započnu, Ured javne tužiteljice će se suočiti s najmanje 3.000 slučajeva koji će biti evaluirani (odnosno, bit će potrebno odlučiti koji se od njih moraju provesti pred EPPO-om, a koji pred nacionalnim tužiteljstvima). Ovome broju će se u prvoj godini aktivnosti dodati još najmanje 2.000 novih slučajeva.

“Studije pokazuju da milijarde eura nestaju u prekograničnim prevarama povezanima s PDV-om, da se desetine milijarde eura pronevjeruju u javnim nabavama, u korupciji daljnje desetine milijardi, govorimo o stotinama milijardi eura štete nanesene europskom proračunu i proračunima država članica. Mi sada imamo jedinstvenu priliku, imamo najbolju moguću osobu na čelu javnog tužiteljstva koja se dokazala u borbi protiv korupcije i spriječavanju pranja nova u svojoj domovini. Ne smijemo propustiti ovu jedinstvenu priliku i moramo osigurati sredstva za rad EPPO-a. Uz relativno mala sredstva bit ćemo u prilici vratiti milijarde eura europskom proračunu i samim državama članicama”, istaknuo je tada Mislav Kolakušić u objavi na svojoj web stranici: mislavkolakusic.eu.

U objavi prenesenoj na Kolakušićevu web stranicu istaknuto je, između ostaloga, da ‘zločinačko udruživanje radi izvlačenja javnog novca desetljećima već uništava i Hrvatsku, a od ulaska u Europsku uniju, europske subvencije u gospodarstvo i poljoprivredu omiljeno su područje kriminalnih aktivnosti, tako da se ova vijest itekako tiče i Hrvatske”.

Prema svemu sudeći, Laura Codruţa Kövesi, glavna europska tužiteljica, imati će pune ruke posla samo s prijavama kriminala u Hrvatskoj.