fbpx

Veledrogerije zbog duga prekidaju isporuku lijekova u više od 20 bolnica

Više od dvadeset bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove jer ih veledrogerije ne mogu isporučiti zbog nagomilanih dugova. Poručili su to predstavnici veledrogerija nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva na kojem su raspravljali o dugu većem od 4,1 milijardu kuna. Kako javlja novinarka N1 televizije Tina Kosor Giljević, predstavnici veledrogerija rekli su i kako je potrebna milijarda kuna samo kako bi se preživjelo ljeto.

RTL je u međuvremenu objavio informaciju da Medika, jedna od četiri najveće veledrogerije, zbog nestašice danas neće moći isporučiti lijekove u više od 20 bolnica. No, državni tajnik Tomislav Dulibić izjavio je kako ni u jednoj od tih bolnica nema nestašice lijekova, odnosno, kako ima dovoljno zaliha te da se pacijenti ne moraju brinuti.

Što su tražile veledrogerije? 

Iz veledrogerija su na sastanku tražili da im se isplati milijardu kuna koje im duguju bolnice, jer je to, tvrde, minimum da se isporuka lijekova nastavi. Odgovor na taj zahtjev, piše RTL, čekat će do srijede kada će se održati sastanak u Ministarstvu financija.

Ranije danas moguću blokadu isporuke lijekova komentirao i ministar financija Zdravko Marić koji je uvjeren da će se sve riješiti. Kazao je kako su se dugovi i obveze gomilali te da su ih bolnice u nekoliko navrata podmirivale, ali kako je očito da je izostalo konačno rješenje.

“O tome treba razgovarati, da vidimo što se da napraviti”, rekao je ministar. Novinarima je tada poručio kako ne treba plašiti građane blokadama bolnica jer su pretrpjeli puno stresova. “Poruka da će doći do blokade, nije racionalna. Ne vidim zašto bi do toga došlo”, kazao je Marić.

Izvor: Telegram.hr