fbpx

WHO OBJAVIO: Posljednja 24 sata svijet je imao najveći dnevni porast slučajeva od početka pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u subotu da su posljednja 24 sata bila rekordna po broju zaraženih koronavirusaom u svijetu od početka pandemije, s 212.326 novih slučajeva.

Najviše novozaraženih je u SAD-u, Brazilu i u Indiji, navodi WHO. Stari rekord držao je 28. lipnja kada je infekcija potvrđena kod 189.077 osoba.

Broj smrtnih slučajeva dnevno stabilan je i iznosi oko pet tisuća. Prema izračunu Reutersa, u petak je ukupni broj zaraženih na svijetu prešao 11 milijuna. Više od pola milijuna ljudi umrlo je od koronavirusa u sedam mjeseci.

Obustavlja se ispitivanje jedne kombinacije lijekova 

WHO je također objavio da obustavlja ispitivanja antimalarika hidroksiklorokina u kombinaciji s lijekom za HIV lopinavirom/ritonavirom kod hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, nakon što je potvrđeno da nisu uspjeli smanjiti smrtnost.

“Ta privremena ispitivanja pokazuju da hidroksiklorokin i lopinavir/ritonavir izazivaju slabu ili nikakvu redukciju mortaliteta hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, u usporedbi sa standardnom njegom”, stoji u priopćenju WHO.

UN-ova agencija je istaknula da odluka, donijeta po preporuci međunarodnog upravnog odbora tog istraživanja, ne utječe na druge studije u kojima se lijek koristi kod pacijenata koji nisu hospitalizirani ili radi prevencije zaraze. WHO također ispituje mogući učinak Gileadovog protuvirusnog lijeka remdesivir na covid-19, priopćila je agencija.