fbpx

KORUPCIJA NA ZADARSKOM SUDU?

Kako već dugo upozorava bivši predsjednik Općinskog suda Željko Rogić, na zadarskom sudu vladaju nepotizam i korupcija. Među prvim sudcima našla se prozvanom sutkinja zadarskog Općinskog suda Ivana Klišmanić koja je podigla tužbu za klevetu protiv Željka Rogića protiv kojeg su se udružili prozvani suci, smjenili ga i podvrgnuli nizom tužbi kako bi ga ušutkali.

Sutkinja Ivana Klišmanić tužbu je podnijela nakon što je u svojim medijskim istupima Željko Rogić prozvao upravo nju kao primjer nepotizma koji vlada u zadarskom sudstvu.

“Sudac Željko Rogić ima našu podršku jer je otkrio jednu mračnu stranu sudstva u Hrvatskoj koje više ni ne možemo nazvati pravosuđem. Otkrio nam je ono što se događa iza kulisa i što javnosti nije dostupno. Sva ona pitanja koja smo si godinama postavljali – zašto se presude donose tako kako se donose i zašto su ljudi obespravljeni – danas su dobila odgovor. A to je zato što su sudovi premreženi nasljednim, rodbinskim pravom, gdje su pojedinci zauzeli gotovo sve pozicije u sudstvu i stvorili, kako je Rogić rekao na sudu, jednu monarhiju u državi koja je republika. Time smo zapeli u kaljuži u kojoj nema pravde za Hrvate“, kazala je Nada Landeka, članica Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa “Veronika Vera“.

Nedopustive veze sudaca sa politikom
Poznato je da je obitelj Klišmanić u vrlo prisnim odnosima sa Božidarom Kalmetom. To nebi ni bilo toliko bitno da konkretno Josip Klišmanić, koji je inače HDZ-ovac, nije između ostalog bio predsjednik odbora za financije GV-a, direktor Fine, a zatim i direktor Zračne luke Zadar.

Također je interesantna činjenica da je Klišmanić nakon što je postao direktor Zračne luke Zadar, zaposlio upravo Kalmetinog sina te mu je odobravao službena putovanja sa enormnim troškovima smještaja u Londonu kao i česta, čudna putovanja za Zagreb, na kojima Ante Kalmeta potroši puna dva rezervoara goriva samo da bi stigao od Zadra do Zagreba, a sve to pod pokrićem direktora.

“Zauzeli gotovo sve pozicije u sudstvu i stvorili jednu monarhiju u državi koja je republika”

Iz sudskog zapisnika vidljivo je kako sudac Rogić upozorava na cijelu obitelj sutkinje Klišmanić – otac joj je sudac drugog stupnja na tom sudu, a brat vještak. Da stvar bude još apsurdnija, suprug joj radi kao odvjetnik i na tom istom sudu upravo Ivana Klišmanić donosi presude njegovim klijentima. Odvjetnik tako podnosi tužbu, supruga mu rješava predmet, a ako bude žalbe onda će o njoj odlučivati njezin otac, a ako bude vještačenja onda će na scenu stupiti brat, objasnio je na sudu u Šibeniku sudac Željko Rogić.

Supruga bivšeg suca Borisa Radmana, Kerol Sablić Radman državna je odvjetnica na Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, Marin Grbić sudac i dugogodišnji predsjednik građanskog odjela Županijskog suda u Zadru, njegov sin je Frane Grbić, odvjetnik koji zastupa stranke pred sudom u kojem je sudac upravo njegov otac.

Odvjetnik Ive Brkić je sin Ustavnog suca Branka Brkića, koji je ranije bio sudac Vrhovnog suda, radi u uredu s Branimirom Zoricom, bivšim županijskim sucem, a supruga mu je Ana Brkić koja je predsjednica kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru.

Danijela Zubčić Poljak, kaznena sutkinja Općinskog suda u Zadru je kći bivše sutkinje Županijskog suda u Zadru Ankice Pučić Zubčić. Domagoj Kurobasa, sada već bivši kazneni sudac Općinskog suda u Zadru, sucem je imenovan u vrijeme kad je njegov otac Milivoj Kurobasa bio predsjednik Trgovačkog suda u Rijeci.

Sudac Rogić prozivao je i dugogodišnju predsjednicu Trgovačkog suda u Zadru Ardenu Bajlo, rođenu Kotlar, i njezina brata, odvjetnika Franka Kotlara čija je specijalnost trgovačko pravo i koji uredno zastupa stranke pred sudom na čijem čelu je njegova sestra. Sin Ardene Bajlo, David Bajlo, također je odvjetnik i sa svojim ujakom Frankom zastupa stranke pred Trgovačkim sudom u Zadru, čija je predsjednica opet njegova majka.

Ustavni sud i heroin
Za primjer možemo navesti i Marka Marinovića, nekada državnog tužitelja i poznatog odvjetnika, supruga bivše političarke i ministrice pravosuđa, a danas ustavne sutkinje Ingrid Antičević Marinović. Njihov sin Dan Marinović je također odvjetnik kojeg institucija Grada Zadra angažira kao odvjetnika, što dovoljno govori. Marko Marinović je svojevremeno bio upleten u narko aferu kada je u balama sijena u Smilčiću na njegovom imanju pronađena velika količina heroina. Tom prilikom uhićen je Bedri Gaxha, jedan od poznatijih albanskih dilera narkoticima. Marko Marinović je tom prilikom je izjavio kako nije znao tko mu je suradnik iako je Gaxha već bio osuđen ranije zbog istog djela kao i što je poznato da je preko njega na zadarske ulice dolazio heroin u velikim količinama, no više o toj temi ćemo drugom prilikom.

Prema posljednjim podacima, Državno sudbeno vijeće objavilo je redoslijed kandidata za dva slobodna mjesta suca Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru. Prvo mjesto na listi zauzela je upravo Iva Lovrin, sutkinja Općinskog suda u Zadru. Kći bivše HDZ-ove ministrice pravosuđa i zadarske gradonačelnice Ane Lovrin.

Jasno je vidljivo da je sudstvo privatizirano i pod apsolutnom kontrolom HDZ-a, a kakvo nam je pravosuđe vjerovatno ste do sada i sami uvjerili. Možda bi bilo dovoljno napomenuti da je za vrijema suca Želja Rogića kao predsjednika suda bilo potrebno samo 7 dana za uknjižbu, sada se čeka godinu dana!

Prema svjedočenju pojedinaca sa zadarskog suda, kompletnim zadarskim sudstvom upravlja HDZ na čelu sa Božidarom Kalmetom koji je uz pomoć sudaca, uglavnom članova HDZ-a, pretvorio instituciju zadarskog suda u poslušnu organizaciju podložnu odlukama koje se donose unutar stranke, a presude u korist HDZ-a i njihovih privatnih i političkih interesa.

Domagoj Margetić