fbpx

Zadar se guši u nesnosnom smradu kanalizacije

Građani ne mogu otići ni na Gradsko groblje, a da se ne uguše u smradu fekalnih voda kolektora preko puta. “Bila sam na sprovodu na Gradskom groblju, gušila sam se od smrada..”, napisala je u komentaru ispod teksta naša čitateljica.

“Ne smrdi samo to, nego pola grada. Šahtovi su poluzačepljeni, ne peru ih nikako, a na računima se redovito plaća i održavanje. U slučaju ponovne velike kiše opet ćemo plivati.”, napisala je druga čitateljica.

“Prođem skoro svaki dan autom tuda. Od smrada mi se želudac diže i samo pomislim na te jadne ljude koji žive tu. Pa ni prozore ne mogu otvoriti da se ne uguše od smrada! Ne mogu virovati da se nista po ovom pitanju ne radi i da nikoga nije briga. Podrška stanarima, pljuc na glavonje koji okreću glave.” jedan je od komentara na trenutno stanje i smrad koji nas okružuje u Zadru.

Pljačka je realni uzrok smrada koji se širi gradom

Naime, u tijeku je konstantna pljačka na apsolutno svim projektima odvodnje kao i vodovodnim projektima u gradu Zadru u koje su umješani čelni ljudi gradske uprave kao i neizbježni politički establišment.

Čelnici gradske vlasti sa svojim vanjskim suradnicima, opljačkali svaku veću investiciju. Novac se izvlači preko raznih izvođača radova, a prema procjenama radi se o čak 40% iznosa svake investicije.

Na taj način, realno se ulaže gotovo duplo manje novca od planiranog čime su znatno smanjeni kapaciteti postrojenja za obradu fekalnih voda, a rezultat je stvaranje viškova fekalnih voda u sabirnicama koje to svojim smanjenim kapacitetom nemogu obraditi. Povećanje nivoa fekalnih voda je rezultat svega, a zbog čega se Zadrom počeo šiti nesnosan smrad. Svemu tome doprinijela je i ubrzana stanogradnja koja vrši dodatan pritisak na već opterećene kapacitete.

Kakvu turističku budućnost ima grad Zadar ako će nam skoro svaki kvart zaudarati po kanalizaciji?