fbpx

Zbog HDZ-ovih malverzacija poticajima EU smanjila sredstva za poljoprivredu u Hrvatskoj

Iako je Andrej Plenković tijekom predizborne kampanje bahato najavljivao kako će Hrvatska iz paketa pomoći Europske unije dobiti značajna sredstva, na kraju je to okvirno kroz višegodišnji sukcesivni plan došlo na 22 milijarde eura, HDZ-ov premijer nije se pohvalio kako će iz istog financijskog paketa za poljoprivredu u Hrvatskoj biti izdvojeno – znatno manje sredstava. I to ne bez razloga.

Vlada u Zagrebu višekratno je, naime, upozorena od strane nadzornih institucija EU kako se sredstva namijenjena poljoprivredi u Hrvatskoj zloupotrebljavaju, a postojale su indicije i na organizirane prijevare poticajima u poljoprivredi, kao i prijevare u korištenju financijskih sredstava fondova EU namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj. U tom pogledu trenutno pred istražnim tijelima u Hrvatskoj traje nekoliko izdvojenih i povezanih istraga u Zadarskoj županiji, Šibvensko-kninskoj, Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, ali i nekim drugim županijama u manjem opsegu nego navedenima.

Za sad se radi o istragama prijevara i pronevjera sredstava koja bi se mogla kretati i u visiki do 300tinjak milijuna kuna na tim područjima, a prema sumnjama europskih nadzornih institucija u sve su bili umiješani vodeći ljudi Ministarstva poljoprivrede u vrijeme Plenkovićevog potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Upravo zbog malverzacija u Ministarstvu poljoprivrede, te navodnih prijevara i zloupotreba financijskih sredstava namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, Europska unija znatno je ograničila visinu ukupnih sredstava za poljoprivredu, kao i visinu financiranja po projektima, ali su gotovo potpuno ukinuli potpuno bespovratna sredstva za poljoprivredu, čime ostaju samo krediti namijenjeni poljoprivredi, a bespovratna sredstva praktički će se dokinuti.

O tome, Andrej Plenković naravno, nije javno govorio, niti se pohvalio znatnim smanjenjem sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. A upravo to je bitno, kako će se i na koji način, u koje sektore, u kojoj visini i na koji način (bespovratno ili kreditno) plasirati sredstva iz paketa pomoći Europske unije, koja će se ionako koristiti kroz razdoblje od pet do sedam godina, ukoliko uopće i budu na kraju isplaćena u ukupnom iznosu od 22 milijarde eura, za što ne postoje u ovom trenutku nikakva čvrsta jamstva, iako HDZ-ov premijer tvrdi suprotno.

Europskim sredstvima najviše su se nadali poljoprivrednici, no kako stvari stoje, taj će sektor ostati najkraćih rukava u rapodjeli bruxelleskog novca, upravo zbog sumnji da je u mandati Plenkovićeve Vlade navodno bilo ozbiljnih malverzacija poticajima u poljoprivredi. Prema nepotvrđenim informacijama od ukupnog paketa od 22 milijarde eura na financiranje u poljoprivredi neće smjeti otpasti niti 150 milijuna eura, što jasno govori o „uspjehu” Plenkovićevog financijskog paketa iz Europske unije.

DM