fbpx

Bivši šef SOA-e o curenju informacija u aferi Janaf: “Ovo je prekršilo svaku mjeru”

Bivši šef SOA-e Ante Letica danas je govorio o istrazi u aferi Janaf i curenju informacija.

Kaže kako je stalno curenje informacija velika poteškoća i veliki teret za obavještajnu zajednicu i cjelokupni represivni aparat. “Takve situacije dovode do nepovjerenja u pravni sustav i do nepovjerenja u funkcioniranje pravne države. To se mora pod hitno riješiti. Osobe koje odaju službene tajne moraju biti najstrože sankcionirane”, rekao je za RTL.

Kaže kako misli da bi se svi sustavi trebali više potvrditi da pronađu “krtice”. Tvrdi da ih nije teško pronaći te da samo treba dosta rada i malo sreće.

Kaže da su sve mjere tajnih izvida zapravo – javne

Što se tiče slučaja Janaf, kaže kako je moguće da je netko iz sustava Kovačeviću dojavio da je pod mjerama, iako je on bio pod nadzorom.

“Recimo kurirom. Osobnim kontaktom u liftu ili nekom prolazu. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru i da će pronaći tko je to javio”, rekao je.

Objasnio je da su sve mjere tajnih izvida u biti – javne. “Oni su javni zato što su poredani u svim zakonima koji reguliraju rad institucija. Sve mjere su pobrojane u Zakonu. Tajna je prema kojim osobama se mjere poduzimaju i tajna su rezultati tih mjera”, zaključio je Letica za RTL.