fbpx

DOK EU I VELIKA BRITANIJA SMANJUJU POREZE Hrvatska vlada razmišlja povećati PDV

Jedna od važnih grana koje bi mogle spasiti hrvatsko gospodarstvo je bačena na koljena, zavapili su brojni članovi udruge Glas Poduzetnika. Dok druge zemlje Europske unije snižavaju PDV, Hrvatska to nije učinila, unatoč stalnim i višegodišnjim apelima. Osim toga, već smo pisali o raznim primamljivim pogodnostima kojima druge zemlje Europske Unije u ovo krizno vrijeme nastoje privući turiste upravo u svoje države, a mnoge su države u međuvremenu odlučile zbog korona krize osjetno smanjiti porezna opterećenja i tako potaknuti potrošnju unutar zemlje, pomoći tvrtkama i ubrzati oporavak gospodarstva. Naši poduzetnici i građani o tome mogu samo sanjati. Zbog manjka prihoda u državnoj blagajni, razmišlja se čak i o povećanju PDV-a, dok je primjerice u turizmu konkurentna Turska smanjila stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 1%

Mediji su objavili da je Njemačka, primjerice, smanjila opću stopu PDV-a s 19 na 16 posto, a uslijed korone već sniženu poreznu stopu PDV-a dodatno su sa sedam spustili na pet posto. Nove su porezne stope u primjeni, kako su objavili svjetski mediji, od 1. srpnja do kraja ove godine. Velika Britanija smanjila je stopu PDV-a na turizam i ugostiteljstvo s 20 na pet posto, dok se kupnja e-knjiga i e-novina više uopće neće oporezivati. Vlada Borisa Johnsona nada se da će smanjenje poreznog opterećenja na pojedine djelatnosti ne samo pomoći njihovom poslovanju u krizi izazvanoj pandemijom, nego i privući goste u Veliku Britaniju. Nešto manji zahvat u porezni sustav učinila je Belgija, u kojoj je, prema podacima iz svjetskih medija, stopa PDV-a za usluge smještaja, restorane i izdavaštvo prepolovljena s 12 na šest posto. Sličnu je taktiku izabrala i Bugarska, najsiromašnija članica EU, koja je stopu PDV-a za smještaj, restorane i knjige smanjila s 21 na devet posto.

Grčka i Cipar, zemlje koje kao i Hrvatska uvelike ovise o turizmu, toj su gospodarskoj grani odlučile pomoći smanjenjem PDV-a na usluge smještaja i restorane sa devet na pet posto, koliko će Cipar od sada oporezivati i usluge javnoga prijevoza. Grčka je, uz spomenuto smanjenje, odlučila smanjiti porez i na taksi usluge, i to s 24 na 13 posto, a tim su poreznim izmjenama obuhvaćena i bezalkoholna pića. I u Češkoj su odlučili zbog koronakrize smanjiti porezno opterećenje, i to za usluge smještaja, sportska i kulturna zbivanja. Te su djelatnosti vlasti u Pragu odlučile oporezovati stopom PDV-a od 10 posto umjesto dosadašnjih 15 posto. I druge su zemlje u Europi i izvan nje uvele slična porezna rasterećenja, svjesne da moraju pomoći domaćem gospodarstvu da se oporavi. Kad smo već spomenuli Češku, legendarne praške pivnice već desetljećima imaju dovoljno manevarskog prostora da bi neprestano bile pune i nitko ih ne kažnjava zato što, na primjer, u toku noći mijenjaju cijene piva. Donedavno je pola litre piva u Pragu koštalo niti 10 kuna, i to je prvotna cijena koja se naplaćuje svakom u grupi posjetitelja za istim stolom. No, ukoliko isti gosti naruče više tura, nerijetko će svaka slijedeća biti nešto jeftinija, a u nekim je pivnicama i svaka četvrta tura gratis, i to bez straha od kazne financijskih inspektora.

– Turizam i ugostiteljstvo su za vrijeme krize COVID-19 na koljenima. Zarade i novih investicija nema, a banke i leasing kuće ne reagiraju i ne olakšavaju svojim klijentima ovo teško razdoblje, baš naprotiv. Poslovanje tvrtki, obrta, iznajmljivača, event industrije, prijevoznika, brodara i svih ostalih koji žive od turizma, ima za cilj samo dvije stvari: očuvati radna mjesta te očuvati likvidnost tvrtke. PDV od 25%  u svemu tome definitivno ne pomaže, a eventualno povećanje PDV-a ugušilo bi do kraja ekonomiju Hrvatske.