fbpx

KAKAV LICEMJER Kovačević uveo kodeks koji radnicima strogo brani uzimanje mita

Tvrtka Janaf koja se ovih dana nalazi u središtu velike afere oko namještanja milijunskih poslova skupa sa svojim uhićenim predsjednikom uprave Draganom Kovačevićem početkom je godine na svojim web stranicama istaknula Antikorupcijski program.

Riječ je o aktu koji je za period 2019. i 2020. godine za sva trgovačka društva u većinskom i državnom vlasništvu donijela vlada.

No Janaf je otišao i korak dalje pa je uz taj unificirani dokument donio i na svom webu objavio takozvani Kodeks poslovnog ponašanja. U tom se internom aktu koji je u primjeni od 9. siječnja bave pravilima odijevanja, zdravlja i privatnosti radnika, ali najveći prostor posvećen je upravo antikoruptivnom djelovanju.

Borbi protiv korupcije posvećena je čak 41 točka.

Opisano je kako “korupcija podrazumijeva izravno ili neizravno traženje, nuđenje, davanje ili primanje mita ili bilo koje druge nezakonite koristi”.

“Radnici Društva dužni su odbaciti svaku ponudu za sudjelovanjem u korupciji. Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno sudjelovanje i blisku suradnju svih radnika s rukovodećim kadrom i tijelima javne vlasti. Članovi Uprave ili NO Društva ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa“, stoji uz ostalo u Kodeksu.

Dalje se naglašava kako se strogo zabranjuje svaki oblik mita ili korupcije.

“Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti. Također, nitko ne smije primati nikakve povlastice, usluge, bonuse, darove i druge oblike prihvaćanja kao poticaj za provođenje nekih službenih radnji ili odluka vezanih za poslovanje društva“, stoji, primjerice, u točki 28 Kodeksa koji potpisuje nitko drugi nego predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Upravo Kovačevića istražitelji sumnjiče da je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna, odnosno pet posto vrijednosti posla.

Kovačević je, prema pisanju medija, navodno za poslovne partnere organizirao i zabave s prostitutkama, a nakon saznanja da ga se prati i da će biti uhićen pobacao je mobitele u Savu.