fbpx

KAPITAL IZ HRVATSKE BJEŽI GLAVOM BEZ OBZIRA!

Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača BAT i Megle. Premijer Andrej Plenković najavio je da će naći rješenje za zadržavanje tvornice BAT-a u Hrvatskoj. No već tri mjeseca nije se dogodilo ništa. Vrijeme sada rapidno curi, a sindikalci i proizvođači duhana su očajni i traže hitan sastanak s premijerom. Međutim, termin sastanka, kažu, još čekaju.

Krajem rujna istječe petogodišnje razdoblje u kojem se multinacionalna duhanska industrija BAT, koja je 2015. godine od Adrisa kupila Tvornicu duhana Rovinj (TDR), obvezala da neće seliti proizvodnju iz Hrvatske. Iz BAT-a već mjesecima upozoravaju da ih država guši porezima i nejednakim tretmanom u odnosu na druge igrače u duhanskoj industriji. U duhanskoj su industriji, doduše, svjesni da Hrvatska kao članica EU mora dodatno oporezovati duhanske proizvode, ali ukazuju na postojanje velikih razlika u poreznom tretmanu pojedinih duhanskih proizvoda, kao i na mijenjanje poreznog opterećenja preko noći. To sve, ističu, pogoduje bujanju sive ekonomije.

Povlačenje BAT-a iz Hrvatske bio bi loš signal za druge ulagače

Ekonomisti, pak, upozoravaju da bi odlazak BAT-a iz Hrvatske bio jako loša poruka investitorima, tim više što BAT u Hrvatskoj ima sjedište za Adria regiju koju čini osam zemalja. Ako su u slučaju Megglea, kažu, i postojali određeni poslovni razlozi zbog kojih su odlučili ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj, u slučaju BAT-a radi se o problemima s poreznim sustavom koje možemo riješiti.

Problem je što je vremena za donošenje odluka i postizanje dogovora sve manje. Iako nitko od naših sugovornika ne očekuje da bi BAT već krajem rujna ili početkom listopada mogao zatvoriti vrata svom poslovanju u Hrvatskoj, posebno nakon što je u taj biznis uložio ogroman novac, ostaje činjenica da u toj multinacionalki od početka sljedećeg mjeseca više nemaju obvezu zadržavanja poslovanja.