fbpx

NAJAVLJENI VELIKI PROSVJEDI PRED VLADOM U LISTOPADU!

Osim što se već 18. listopada odmrzavaju ovrhe nad građanima, o čemu smo već pisali, hrvatski poduzetnici te ugostitelji najavljuju veliki prosvjed koji bi se trebao održati u listopadu na Markovom trgu. Dosta im je Plenkovićeve vlade i HDZ-ove politike deranja raznoraznih poreza, koji su ujedno i najveći u EU, dok je većina poduzetnika pred bankrotom zbog posljedica pandemije. Val nezadovoljstva širi se Hrvatskom.

Vlada definitivno više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u listopadu i studenom očekuje pravi tsunami ovrha. Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a to je, izgleda, tek početak problema koju čekaju hrvatske građane i poduzetnike u narednom periodu.

Poduzetnicima je voda došla do ušiju. Hrvatska je jedina članica EU koja nije smanjila poreze kako bi rasteretila već ionako anemično gospodarstvo koje sad jedva preživljava posljedice pandemije.

Uz usluge prijevoza, posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo, a val nezadovoljstva nezaustavljivo se širi Hrvatskom.

Ugostitelji diljem zemlje zatvaraju lokale na sat vremena
Ugostitelji od države traže nastavak subvencioniranja svakog zaposlenika s četiri tisuće kuna, ali i pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita, smanjenje stope PDV-a na 10 posto te potpunu obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine.

“I mi bismo možda smanjili cijene u kafiću, pa da ljudima budemo pristupačniji, ali jednostavno ne ide. Ako je PDV toliki, ne možemo ni mi ne znam koliko spuštati cijene”, kaže Perina Lekaj, vlasnica cafe bara Nita u Zadru.

Uz usluge prijevoza, posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo. PDV je smanjen na usluge smještaja, isporuku i pripremu hrane na 13 posto, ali PDV na pića ostaje na 25 posto.

“Apsolutno ću podržati kolege i svi bi trebali odraditi taj sat vremena čisto da se ukaže na neke stvari koje bi trebale pomoći da nekako uspijemo izgurati ovu krizu”, tvrdi Srđan Čuklin, vlasnik zadarske konobe Tovar.

Ipak, ne dijele svi ugostitelji u Zadru takvo mišljenje.

“Ne bi to bilo dobro u ovom trenutku jer smo na neki način dobili da možemo funkcionirati, da možemo opstati. U ovom trenutku nije dobro tražiti kruha preko pogače. Kad dođu bolja vremena, kad budemo svi normalno i kvalitetno funkcionirali, sigurno da ćemo onda izići i s tim zahtjevima”, mišljenja je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.

Zašto su Stipe Knežević i Tomislav Fain protiv prosvjeda ugostitelja?

 

Predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, Stipe Knežević kao i Predsjednik udruge putničkih agencija i ugostitelj Tomislav Fain protive se najavi prosvjeda ugostitelja u Hrvatskoj te traženju smanjenja PDV-a.

Svima je poznato kako su obojica ugostitelja blisko povezana sa vladajućim strukturama HDZ-a u gradu Zadru, dok je Tomislav Fain blizak i sa strukturama u Zagrebu s obzirom da je i predsjednik Udruge putničkih agencija Hrvatske.

Dovoljno bi bilo napomenuti kako u restoranu Stipe svakodnevno jedu zadarski HDZ-ovci. Većina su upravo zaposlenici Grada Zadra kao i visoko rangirani članovi zadarskog HDZ-a. Neslužbno doznajemo kako Grad Zadar paušalno plaća po 100.000 kuna restoranima u njihovom vlasništvu kako bi gradonačelnik i njegova svita mogli svakodnevno ručati na naš račun.
Obzirom na to, suprostaviti se vladajućim strukturama u Zadru i državi u zaštiti interesa svojih kolega ugostitelja za Faina i Kneževića bio bi pucanj u vlastitu nogu.