fbpx

NAŠE PRAVOSUĐE Predsjednik suda druži se s Mamićem, karta kod Kovačevića, bježi policiji i ne odaziva se na sudske pozive

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, oličenje je hrvatskog pravosudnog sustava, koji je nedavno proglašeno jednim od najgorih u Europskoj uniji. Ako se pogled Turudićev životni stil, to uopće ne čudi. No, s obzirom da predsjednik suda strastveno podržava stranku na vlasti, zahvaljujući kojoj je bio i pomoćnik ministra, nitko mu ne može ništa.

Turudićev je prijatelj, kako sam ističe, bjegunac pred pravosuđem Zdravko Mamić. U tu kategoriju spada i uhićeni bivši šef Janafa Dragan Kovačević, u čijem je ‘klubu’ prema riječima predsjednika Zorana Milanovića proveo brojne noći na kartaškim seansama.

Isti taj Turudić krajem prošle godine je bježao policijskom presretaču u svom Audiju Q8 (čija je osnovna cijena 100.000 eura) nakon što je dobrano prekoračio dozvoljenu brzinu.

Zbog toga je čak četiri puta pozivan na sud. No nijednom se nije odazvao. Policiji nije ni palo na pamet da ga privede, a na kraju je presuda izrečena bez njegove prisutnosti.

Zanimljivo je kako Turudić jedan od rijetkih za koga je stanje u hrvatskom sudstvu – zadovoljavajuće.

“Stanje u pravosuđu nije onakvo kakvim ga mediji opisuju. Istina je da imamo pola milijuna nerješenih predmeta, ali imamo i puno riješenih, izjavio je jednom prilikom Turudić.

Teško je oteti se dojmu da bi čovjek njegovog životnog stila u normalnim, demokratskim državama već odavno bio maknut iz pravosudnog sustava ili u najmanju ruku sklonjen na neki provincijalni sud, gdje ne može napraviti previše štete.

No, ne i u Hrvatskoj.

Ovdje se za njega uspostavlja Visoki kazneni sud kojem bi on trebao predsjedavati.

I onda je čudno što hrvatsko pravosuđe drže za jedno od najgorih u Europi.