fbpx

OTKRIVAMO Tajna veza Kovačevića i Marića, gdje god se događala korupcija, bili su oni

Dragan Kovačević zakupio je državne lokale u centru Zagreba u vrijeme ministra Gorana Marića, piše u subotu Jutarnji list. To je samo jedna u nizu sumnjivih radnji koja povezuje bivšeg ministra državne imovine, a sadašnjeg savjetnika uprave Hrvatskih cesta i uhićenog šefa Janafa.

Tri državna prostora u Miškecovu prolazu u Zagrebu pripala su na natječaju 2017. godine tvrtki Rebeca iz Zagreba. U to vrijeme ministar državne imovine bio je bivši ministar Goran Marić, a tvrtku Rebeca, koja je tada pobijedila na natječaju, osnovala su poduzeća Lucciola poduzetnika Nevena Perice i Eko-glob, čiji je osnivač društvo Globfi, a čiji je, pak, osnivač Finkor, tvrtka koja je i vlasnik prostora u kojem se smjestio takozvani klub Dragana Kovačevića. Donedavni predsjednik Janafa, koji je u pritvoru zbog sumnje da je primio mito od 1,9 milijuna kuna, ujedno je osnivač te tvrtke.

Zaposlio Marićevu nevjestu

Sve te tvrtke prijavljene su na adresi na kojoj se smjestio Kovačevićev klub i u njima je direktorica Ivana Širić. Zanimljivo je pritom spomenuti da su mediji ovih dana pisali da je upravo u Janafu radila i nevjesta bivšeg ministra Marića. Riječ je o tri poslovna prostora u Miškecovu prolazu – dva od 22 četvorna metra, za koje najamnina iznosi 3900 kuna, te jedan od 29 kvadrata, čija je najamnina 5200 kuna.

U jednom od prostora nedavno je otvorena pivnica. Podsjetimo da se upravo u aferi s ministrom Marićem spominjala tvrtka Alfa stan grupa (jer je u jednom od stanova koje je gradila u najmu živio njegov sin). Pritom je zanimljivo da su u garaži suvlasnika Alfa stan grupe, koja se bavi građevinarstvom, u Samoboru istražitelji ovih dana pronašli Kovačevićev automobil, donosi Jutarnji list.

No, tu aferama nije kraj.

Kada je 2019. na natječaju Janaf odbio ponudu Đure Đakovića za izgradnju naftnih spremnika te cijeli posao dodijelio bivšoj tvrtki tadašnjeg ministra obrane, Damira Krstičevića (koje se bavi informatikom i nikada nije imala sličnih poslova), pogodite tko se pojavio na otvaranju? Naravno, Goran Marić.

Premda je tada još bio ministar državne imovine, nejasno je koja je tamo bila njegova uloga?

Posao s KING ITC-jem je naravno kasnije dodatno poskupio i postao skuplji nego ponuda Đure Đakovića, koje je na natječaju bila ‘preskupa’.

Uhljebljen na mjestu savjetnika HC-a

I nakon što je Goran Marić, zbog brojnih afera s sumnjivom imovinom, smijenjen s mjesta ministra državne imovine, nedavno je uhljebljen na mjestu savjetnika uprave Hrvatskih cesta.

Na upit kakve on ima kvalifikacije za to, premijer Plenković je odgovorio: “On ima puno iskustva, razumije se u puno tema”.