fbpx

POBUNA STUDENATA Pravni fakultet u Zagrebu odlučio povećati školarine za ovu akademsku godinu

Pravni fakultet u Zagrebu odlučio je povećati školarine za ovu akademsku godinu, što je posebno teško sjelo izvanrednim studentima u vrijeme koronakrize, kada je teško doći do posla i zadržati ga. Pravni fakultet donio je odluku o povećanju školarine, a rok za uplatu te povećane školarine je sutra (srijeda, 23. rujna), što je posebno izazvalo revolt studenata te se najavljuju prosvjedi, javlja Index.hr

No, krenimo redom.

Povećali školarine izvanrednim studentima

“Cijena po ECTS bodu za redovite studente je 120 kuna, cijena za izvanredne studente koji upisuju prvu godinu studija također 120 kn, a cijena za izvanredne studente viših godina je do sad bila 100 kuna, odnosno nakon promjene 120 kuna. Navedenom izmjenom ujednačena je cijena po bodu za sve izvanredne studente i izjednačena s onom za redovite studente. Ovo je u skladu s praksom i drugih fakulteta, koji u pravilu imaju istu cijenu po ECTS bodu za redovite i izvanredne studente. Ukupna visina školarine određuje se da se broj ECTS bodova koje student upisuje množi s cijenom po ECTS bodu”, stoji u odgovoru Uprave Pravnog fakulteta na upit Indexa o povećanju školarine.

No, što to zapravo znači? Povećanje ECTS bodova u konačnici povećava iznos cjelokupne školarine ako se, primjerice, u oba semestra upisuje po 30 ECTS bodova. Do sada je školarina za izvanrednog studenta, kada bi upisao svih 60 bodova, bila 6000 kuna, a sada je podignuta na 7200 kuna.

Imaju po jedno predavanje tjedno

“Razlika od 1200 kuna nije mala s obzirom na situaciju i položaj izvanrednih studenata koji imaju odvojena predavanja od redovnih, a broj predavanja je iznimno smanjen jer je samo jedno predavanje tjedno po predmetu”, objašnjavaju nam studenti.

Uprava Fakulteta u tome ne vidi problem. Kažu nam da Studentski zbor nije imao prijedlog u vezi ovog povećanja, ali su ga podržali s 14 glasova za, 2 suzdržana, 1 protiv i 5 koji se nisu izjasnili. No, to, čini se, i nije bilo baš tako.

“Ma ne. Mi uopće nismo znali da je povećanje školarine u tom dokumentu. Obveza fakulteta je da pripremljeni materijal za sjednicu dostavi osam dana prije sjednice, a mi smo ga vidjeli dva dana prije. Bio je skriven, a za to ne samo da nisu znali studenti nego nisu znali ni profesori. U tome dokumentu bilo je 2000 stranica”, priča nam Boris Rajić, čelnik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svima se financijski izlazi u susret, osim studentima Pravnog fakulteta

Naime, Uprava Fakulteta je prije sjednice poslala dokument od 2 tisuće stranica pa nije bilo moguće da netko to zaista i uoči. Povećanje školarine Uprava nije prezentirala na Fakultetskom vijeću niti je obavijestila studentske predstavnike da takvo što planira.

Studentski zbor tražio je veto na ovu odluku, no dekan Igor Gliha i Uprava Fakulteta za sada to odbijaju.

“Povećanje školarina dolazi u najgore moguće vrijeme, obitelji gube poslove, kao i izvanredni studenti. Svima se u koronakrizi financijski izlazi u susret, osim u slučaju Pravnog fakulteta u Zagrebu”, kaže nam Rajić na kraju.

Uprava fakulteta: Ne mislimo povući odluku

Iz Uprave fakulteta nemaju namjeru ni povući odluku o povećanju školarina ni pomaknuti rok za uplatu koji istječe sutra.