fbpx

POGODOVALI KOLINDI PRED IZBORE Kovačević nije uhićen kada je primao mito jer uz njega bio Jakov Kitarović!

Istražitelji sumnjaju da je mito od 1,96 milijuna kuna poduzetnik Krešo Petek predao šefu Janafa Draganu Kovačeviću na Martinje, 11. studenog 2019.

Proizlazi to iz niza informacija koje su dosad procurile u javnost iz istrage u aferi Janaf, u kojoj je, osim Kovačevića i Peteka, uhićeno još devet osoba. Nacional je objavio da je navodnoj primopredaji mita u Kovačevićevom “klubu”, u prostorijama u Slovenskoj 9 u Zagrebu, nazočio Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Privatna zabava

Prema pisanju Nacionala, prostorije “kluba” istražitelji nisu ozvučili niti su u njih postavili kamere, no snimili su prvo Peteka kako ulazi u “klub” s vrećicom PBZ-a u kojoj je, sumnjaju, bilo 1,96 milijuna mita koje je Petek podignuo u gotovini istog dana u banci, a onda i Jakova Kitarovića. U trenutku kada se, kako sumnjaju istražitelji, predavalo mito, tamo je na privatnoj zabavi bio i Kitarović, a ispred je, dok su istražitelji fotografirali ljude koji ulaze u prostorije u Slovenskoj 9, bilo i Kitarovićevo osiguranje s obzirom na to da je njegova supruga tada još bila predsjednica. Petek je kasnije snimljen kako izlazi bez vrećice.

Uskok je, tvrdi Nacional, izveo prvorazrednu političku manipulaciju jer bi, znajući da bi morao privesti Kitarovića i još dvadesetak prisutnih, jako naštetio Kolindinoj kampanji za drugi mandat pa nije upao u prostorije “kluba” kada se predavalo mito i uhvatio aktere na djelu, čime bi imao krunski dokaz protiv Kovačevića i Peteka. Odlukom da ne upadne u klub, piše list, utjecao je i na predsjedničke izbore.

Ljutiti Zoran Milanović

Nacional piše kako je upravo na to upozorio predsjednik Zoran Milanović koji je ljut i zbog činjenice što se, ne znajući za sve ovo, u prostorijama Kovačevićevog “kluba” početkom 2020. našao s ministrom Damirom Krstičevićem, dok je ovaj još bio ministar.

List u svom današnjem izdanju spominje i ministra Darka Horvata. Pitaju koja je njegova uloga u aferi Janaf te je li on tajanstveni i utjecajni Darko koji se spominje u transkriptima.

Podsjetimo, krajem prošloga tjedna provedena je velika policijska akcija u kojoj je uhićeno 11 osoba među kojima su šef Uprave Janafa Dragan Kovačević i Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada. Zajednička akcija policije i Uskoka vezana je uz malverzacije u državnoj tvrtki Janaf. Istragom su obuhvaćena i dva gradonačelnika, HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić koji su također uhićeni.

“Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, priopćila je policija.