fbpx

PRODAJA DRUŠTVENE MREŽE TIKTOK? Osim Microsofta zainteresiran i Twitter

Izvori su pak za Wall Street Journal upozorili da nije jasno ima li Twitter dovoljno novca za kupnju TikToka te može li zaključiti dogovor u roku od 45 dana, javlja net.hr 

Američka društvena mreža Twitter izvijestila je kineski ByteDance da je zainteresirana za kupnju američkog poslovanja njegovog TikToka, prenose mediji.

Platforma za objavljivanje kratkih videozapisa TikTok proteklih je tjedana u žarištu žestokih rasprava i nagađanja o mogućem preuzimanju, podsjeća BBC.

Prošlog tjedna američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je domaćim tvrtkama naredio da u roku od 45 dana prestanu poslovati s TikTokom zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

TikTok je zaprijetio sudom, poručivši da je šokiran Trumpovim potezom. U međuvremenu je više kompanija pokazalo interes za kupnju TikToka, među njima i Microsoft, a sada im se kao mogući kupac pridružio i Twitter.

Izvori su pak za Wall Street Journal upozorili da nije jasno ima li Twitter dovoljno novca za kupnju TikToka te može li zaključiti dogovor u roku od 45 dana. Točna vrijednost TikTokovog američkog poslovanja nije poznata, a procjenjuje se na desetke milijardi dolara, dodaje BBC.

Twitterova tržišna kapitalizacija iznosi oko 29 milijardi dolara, u usporedbi s Microsoftovih 1.600 milijardi dolara. Američki predsjednik kazao je prošlog tjedna da bi podupro nastojanja Microsofta da kupi TikTokovo američko poslovanja ako država dobije “značajan dio” prihoda od prodaje. Transakcija mora biti zaključena do 15. rujna. u protivnom na snagu stupa zabrana, naglasio je Trump.

Stručnjaci pak ističu da bi TikTokova prodaja Twitteru uključivala manji regulatorni nadzor. Glasnogovornik Twittera odbio je komentirati moguću trasakciju a TikTok nije odmah odgovorio na upite BBC-a.