fbpx

Prosvjedi protiv Lukašenka u Bjelorusiji

Novi prosvjedi očekuju se u nedjelju u Bjelorusiji, gdje aktivisti pozivaju stanovnike da izađu na ulice, nakon inauguracije Aleksandra Lukašenka za predsjednika u novom mandatu, što osporavaju prosvjednici, javlja Index.hr

Prosvjednici širom zemlje trebali bi simbolički postaviti čelnicu opozicije u egzilu Svjetlanu Tihanovskaju za predsjednicu na “narodnoj inauguraciji” u 13 sati.

Dan ranije uniformirani muškarci uhitili su desetke žena na prosvjedu u Minsku, navodi skupina za ljudska prava Proljeće.

Lukašenkovi protivnici nadaju se većem broju prosvjednika u nedjelju, nakon njegove nenajavljene inauguracije koja je održana u srijedu.

Lukašenko tvrdi da je osvojio 80 posto glasova, ali kritičari i mnogi međunarodni promatrači tvrde da su izbori namješteni.

Europska unija objavila je priopćenje ovoga tjedna kojim je ustvrdila da izbori 9. kolovoza nisu bili “ni slobodni ni pravični” te rekla da neće priznati Lukašenka kao predsjednika.

Bjelorusija je u subotu pred Općom skupštinom UN-a optužila zapadne zemlje za pokušaj sijanja kaosa i anarhije.

Više od 12 tisuća ljudi uhićeno je otkako je predsjednik Lukašenko proglašen uvjerljivim pobjednikom na izborima.

Šezdesetšestogodišnji Lukašenko upravlja čvrstom rukom Bjelorusijom od 1994.

Očekuje se da će SAD, Velika Britanija i Kanada uskoro uvesti sankcije bjeloruskim pojedincima zbog onoga što te vlade smatraju namještenim izborima i nasiljem nad mirnim prosvjednicima, rekli su izvori.

Foto: Al Jazeera