fbpx

TAJNI PLAN ZA PRVI MJESEC Vlada reže mirovine i plaće do 33% zbog nedostatka sredstava u proračunu?

Kvartalni pad BDP-a nadmašio je onaj u vrijeme globalne financijske krize 2008. godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u drugom tromjesečju ove godine BDP je pao za čak 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Riječ je o razdoblju od travnja do lipnja, kada je zbog pandemije gospodarstvo velikim dijelom zaustavljeno.

Otkad se mjeri statistikom nacionalnih računa, ovo je najveći pad ikad zabilježen u Hrvatskoj, komentirao je ministar financija Zdravko Marić. Nije veliko iznenađenje s obzirom na koronakrizu, ali to je viši pad nego što je bio u vrijeme zadnje ekonomske financijske krize, istaknuo je.

No što to konkretno znači za javni sektor?

Prema informacijama kojima raspolažemo, Vlada razmatra tajni plan rezanja mirovina i plaća u javnom sektoru do čak 33%.

S druge strane, usred najveće svjetske krize, kada se trebaju spasiti radna mjesta, i gdje bi trebala dva puta okrenuti svaku kunu, hrvatska Vlada kupuje 273 nova vozila. Od motocikala pa do automobila više srednje klase, odnosno limuzina.

Vlada u ovom trenutku nema adekvatno riješenje za rupu u državnom proračunu koju je izazvala situacija sa korona virusom. Svemu je pridonijela i loša turistička sezona koja je zapravo najveći izvozni proizvod Hrvatske.

Prema posljednjim informacijama, država se ne može zaduživati jeftino primjerice kod MMF-a. Razlozi su što MMF traži temeljite reforme lokalnih uprava, smanjenje državnog aparata, općina i županija. MMF-u je jasno da upravo taj glomazni birokratski aparat uništava državu i njezine financije te ne želi financirati hordu uhljeba koja služi HDZ-u kao glasačka mašina. HDZ-ova vlada to apsoltno neće napraviti jer bi to bio pucanj u vlastitu nogu. Planković očito smatra da će smanjenje plaća kao i mirovina za čak trećinu biti manji udarac od otpuštanja.